Get yourself a husband stew

Senaste numret av Allt Om Mat innehåller som jag tidigare nämnt ett finfint repo med mig, plåtat av bildernas konung Charlie Drevstam. Kika gärna in i hans galleri på nätet, helt overkligt fina bilder. Ni finner Charlie’s galleri här>>

Tänkte idag att jag skulle dela med mig av den grymt suveräna grytan från det reportaget. Egentligen heter den Brunswick Stew, men kallas i den amerikanska södern för Get yourself a husband stew vilket jag älskar, det låter ju bara hur cool som helst. Vad jag har fått reda på om det smeknamnet så var det så att damerna förr i tiden skulle kunna tillaga en riktigt god gryta av egentligen vad som helst. Att komma hem till en ungkarl, kika igenom det skrala skafferiet och med kunskap och kulinaritet vända ihop en riktigt delikat gryta. Klarade hon det så kunde hon få vilken man som helst.

Jag tycker man kan ana lite av den bakgrundsidén i receptet nedan, det blandas verkligen hej vilt och mitt recept är verkligen bara den dagens version. Skulle jag laga den idag kanske jag skulle byta ut fläskfärs mot finhackat lammkött eller en sparad bit långkokt högrev eller pulled pork. Kanske skulle jag slänga in en hel drös andra grönsaker och rotsaker. Detta är pytt i panna i grytform och det blir så löjligt gott. Sött, salt och gärna lite hett om ni väljer att toppa med lite Louisiana Hot Sauce.

Min fina gryta fick till och med äran att pryda månadens framsida på Allt Om Mat. 🙂

I kockens glas: Dale’s Pale Ale (1502)
I kockens öra: Alison Krauss & Union Station – Goodbye is all we have

Dale’s pale ale från Oskar Blues är en av mina favoriter på Systembolaget. Helt grymt bra ale och dessutom står det Rocky Mountain Pale Ale på burken. Sånt gillar herr Zäll, haha! Sitter som en smäck både till kocken, till grytan och till den magiskt vackra musiken!

allt om mat, lyxlagat, frederik zall

BRUNSWICK STEW (GET YOURSELF A HUSBAND STEW)

4 – 6 portioner

1 liten vårkyckling
400 g fläskfärs
4 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 stor gul lök
800 g potatis
vatten + hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 dl barbequesås
½ dl ketchup
1 msk Worcestershire sauce
Ca 150 g konserverade majskorn
Ca 150 g blandade bönor
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Servera gärna med Louisiana Hot Sauce

Lägg kycklingen i en stor kastrull tillsammans med löken skuren i stora klyftor. Slå på vatten så att det täcker kycklingen helt. Smula ner buljongtärningar, ungefär en tärning per 8 dl vatten. Låt kycklingen koka sig mör i cirka 1 timme tills den är helt klar. Kycklingen skall vara täckt av vatten hela tiden. Sila 1 liter av buljongen till en gjutjärnsgryta och släng bort resten. Bena ur kycklingen och gaffla det mjuka köttet i munsbitar.

Bryn fläskfärsen i rapsolja med salt och peppar. Skala och skär morötterna och potatisarna i mindre bitar. Skiva selleristjälkarna.

Koka upp den sparade buljongen igen och tillsätt morot, potatis, selleri, kycklingkött, fläskfärs, paprikapulver, barbequesås, ketchup, worcestershire och lagerblad. Krydda rikligt med svartpeppar. Låt sjuda till önskad tjocklek, cirka en timme med locket på glänt.

När det återstår några minuter, vänd i majskorn och bönor. Låt allt bli riktigt varmt och servera sedan med ett gott majsbröd. Toppa grytan med hot sauce.

Now that’s a stew for ya’ll!

 

Du kanske också gillar