Pasta med gremolatafrästa räkor

Pasta med gremolatafrästa räkor

Jag hade en stressig dag igår. Klippa klart filmen till kommande Eskobar-videon, styrelsemöte i fartygsföreningen och sen direkt till Underbara Bar där min vän Joel firade sin 30-årsdag. Innan dess var jag så klart i köket och testade lite nya idéer. Det blev en finfin middag av det hela. Här kommer receptet:

Pasta med gremolatafrästa räkor i het, krämig sås

4 portioner

500g räkor med skal
1/2 citron, saft och zest
2 dl lätt crème fraiche
2 krm cayennepeppar
1 gul knipplök
1 knippe grön sparris
2 stora tomater
3 klyftor vitlök
2 msk färsk, hackad ärtskott
2 msk färsk, hackad persilja
2 msk olivolja
Salt & peppar
Riven parmesan
Färsk pasta till hela gänget.

Jag testade Italiensk musik till den Italienska gremolatan. Rätt ska ju ändå vara rätt. 🙂
Pavarotti blev det självklara valet för mig och min mp3-spelare.

Skala räkorna.

Dela varje sparris i ca fem delar. Släng den nedersta biten. Förväll dem i lättsaltat sjudande vatten i ca 2 minuter. Lägg dock i topparna endast i ca 30 sek.

Blanda pressad vitlök, finhackad persilja och zest från en halv citron. (Detta är gremolata)

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och blondera den finhackade gula knipplöken tillsammans med cayennepeppar. Tillsätt gremolatan och räkorna och hackade ärtskott. Fräs i ca 2 minuter.

Koka upp vatten till pastan.

Åter till räkorna, rör ner crème fraiche och pressa över den halva citronen. Smaka av med salt & peppar. Vänd sedan försiktigt i finskuren tomat och sparrisen. Låt sjuda på svag värme.

Koka den färska pastan i ca 3 minuter. Häll av vattnet och droppa över lite olivolja.

Servera pastan med de gremolatafrästa räkorna och garnera med sparristoppar och hela ärtskott. Riv över parmesan.

Buon appetito, Paisan!

//FZ

Du kanske också gillar