Kyckling på japanska

27-kyckling-japansk

Hej vänner,

Här kommer ett litet smakprov från kokboken Lyxlagat Hemma som just släppts. Hoppas ni finner den inspirerande och fin.

Eskobar har turnerat i de flesta av världens alla hörn. Två vändor har det hittills blivit i Japan och fler hoppas jag på. Eftersom vi i bandet älskar de asiatiska köken var det så klart en chock när skivbolaget bjöd oss på restaurant Lilla Dalarna i Tokyo. Svenska köttbullar, Janssons frestelse och nubbe är absolut inte vad man önskar sig mest av allt när man är i Tokyo för första gången.

Kyckling med ris och sesamfräst spenat på japanskt vis

4 portioner

4 dl ris (rundkornigt är att föredra)
2 ½ dl kycklingbuljong
1 ½ tsk strösocker
2 tsk japansk soja
1 msk mirin
1 st ägg
2 st äggvitor
400g ben- och skinnfri kycklingfilé
6 st vårlökar
Spenaten
200 g färsk spenat
1 msk Japansk soja
1 tsk strösocker
1 msk sesamfrön
1 msk Jordnötsolja
I kockens glas: Karuizawa (490) Jpn
I kockens öra: Nobou Uematsu – Suteki Da Ne

Ni måste höra det otroligt vackra stycket Suteki Da Ne. (Isn’t it wonderful). Sippa ytterst försiktigt på din Japanska single malt och lyssna på musiken. Det är en stor upplevelse. Uematsu har skrivit den fantastiska musiken till en av tidernas största tv-spelsserier Final Fantasy.

Koka riset enligt instruktionerna. Häll kycklingbuljong i en stor panna tillsammans med socker, soja och Mirin. Koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda.

Skär kycklingfiléerna i 1 x 3 cm stavar. Lägg ner i den sjudande buljongen. Låt sjuda i ca fem minuter. Gör spenaten under tiden.

Hetta upp en stekpanna med lite jordnötsolja. Skölj och fräs spenaten tillsammans med sesamfrön. Blanda samman soja och strösocker tills sockret lösts upp. Lägg upp spenaten i en skål och ringla över den sötade sojan. Ställ åt sidan.

Vispa lätt samman äggvitor och det hela ägget. Ansa salladslökarna och skär dem i tunna skivor. Häll försiktigt ner äggmixen i kycklingbuljongen utan att röra om. Strö över salladslöken.

Efter ca 2-3 minuter bör ägget vara ganska koagulerat och kycklingen vara klar. Rör då lätt runt med dina ätpinnar. Lägg upp ris, kyckling och spenat i separata skålar och njut en välkyld Asahi till Uematsus ljuva, inspirerande musik.

Dai Suki!

Mirin .- Mycket sött japansk risvin

Du kanske också gillar