Pasta Tortellini & Lyxvin

pasta-tortellini

Hmmm… Jag är helt klart besviken på sommaren. Vi eldar för fullt i kaminen för att få upp temperaturen. Vi har inte sovit många timmar eftersom stormarna och regnovädret håller oss vakna.

Nej fy! Nu får det vara nog. Lyxa till det med en god pasta och ett riktigt lyxigt vin. Det är vi ju värda!

Man kan “låtsas” göra egen tortellini genom att använda sig av färska lasagneplattor. Ni kan även “låtsas” göra pappardelle genom att ta dessa plattor och kavla dem tunna, mjöla, vika ihop för att sedan skära 1 cm breda band. Voila!

Fyllningen kan givetvis vara precis vad som helst. Kanske som nedan…

Pasta Tortellini

2 portioner

1 pkt färska lasagneplattor
100 g frysta ärtor
80 g prosciutto
2 dl riven parmesan
1 litet ägg
2 msk vitt vin
1 dl vispgrädde
1 l grönsaksbuljong
Muskotnöt
Salt och peppar
Ruccola
I kockens glas: Ronchedone 2005 (nr 75801)
I kockens öra: Mark Knopfler – What it is

Koka ärtorna enligt förpackningen. Mixa dem sedan till en slät puré.

Visst, ett beställningsvin som kostar en bra slant kanske man inte ska ”slösa bort” en grå måndag, men detta vin är en fröjd och förgyller vilken regntung dag som helst. Jag testade det i lördags och det klättrade rakt in på min ”Vin Top 5-lista”. Fantastiskt! I sällskap av tidernas gitarrmagiker så blir detta ytterligare en glädjens dag i köket.

Skär prosciutton mycket fint.  Blanda samman prosciutto, ärtpuré och 1 dl riven ost. Vänd ner ägget, salta, peppra och blanda noga.

Låt fyllningen vila i kylskåp i ca 2 timmar.

Dela på alla lasagneplattorna och kavla dem tunna om så behövs. Ca 1 mm är lagom. Skär 4 x 4 cm bitar av pastan och klicka på en liten kula av fyllningen på varje bit. Vik ihop pastan, tryck degkanterna så att det blir tätt och vrid lite för att få till en liten “påse”.

Gör likadant med resterande fyllning och pasta.

Koka upp grönsaksbuljong. Koka tortellinin i ca 2 minuter och slå över pastan i ett durkslag.

Använd den tomma, heta kastrullen till att koka ihop vin och grädde. Lägg ner resten av parmesanosten, riv ner lite muskotnöt och smaka av med salt och peppar. Lägg ner tortellinin och vänd runt den så att den blir genomvarm. Servera med krispig ruccola! :-)

//Frederik

Du kanske också gillar