Örtfylld fläskfile med Sauce Bearnaise

dsc_000211

Hej vänner,

Här hemma på skutan har vi inte haft det lätt med internetanslutningar vill jag lova. Telia har lyckats gräva en kabel eller något liknande så mitt vanliga bredband har legat nere i två dagar och nu på morgonen när jag drog igång mitt 3G mobila bredband så hade det lagt ner. Efter en timme i telefonsupport är hur som helst problemet löst och bloggandet kan påbörjas. 🙂

Här kommer utlovat recept på en underbart god bit kött som passar finfint till gårdagens Sauce Bearnaise.

Örtfylld fläskfile

4 portioner

800 g Svensk fläskfilé
1 riktigt stort knippe blandade örter; Persilja, dragon, timjan, körvel, oregano, salvia
2 solovitlökar (el 4 klyftor)
2 msk flytande honung
4 msk kallpressad rapsolja
Salt och nymald svartpeppar
Serveras med ugnsbakad sötpotatis eller bakpotatis i klyftor om ni så föredrar.
I kockens glas: Periquita Reserva 2005 (nr 2560)
I kockens öra: Simon & Garfunkel – Sounds Of Silence (live)

Sätt ugnen på 100°C. Har ni tänkt att göra bakpotatis så bör dessa ställas in i god tid innan köttet, beroende på potatisklyftornas storlek. Sötpotatis behöver kortare tid än bakpotatis så där är det inte samma stress… 🙂

Efter rekommendation från Vinvin.se så rekommenderas detta vin vidare. Mycket gott och väl värt 79 kronor. Testa en portugis! Vacker musik som inte behövs förklaras. Lyssna och njut i köket!

Putsa filén fri från fett och hinnor. Skär sedan ett litet snitt längs med hela biten. Vik ut fliken och skär varsamt vidare tills ni kan ”rulla ut” hela kött biten till en platt bit.

Dra loss bladen från alla örtkvistarna och hacka dem fint. Skala och finhacka även vitlökarna och blanda dem med örterna. Strö hela glädjen över köttbiten.

Ringla över olja och honung och avsluta med salt och peppar.

Rulla ihop köttbiten hårt och bind den till sist med steksnöre så att den håller sig i form.Stek köttet runt om i lite olja för att ge det en vacker yta.

Sätt i en stektermometer (försök se till att nålen sitter i köttet, i centrum) och lägg köttet i en ugnsform. Ställ in formen i ugnen och baka av tills innertemperaturen nått ca 65°C. Ta då ut köttet, linda in det i folie och låt det vila. Köttet kommer att baka klart i folien. 70°C är vad vi önskar i innertemperatur vid förtäring.

Servera denna utsökta köttbit med ugnsbakade potatisklyftor, bearnaise & en krispig sallad.

Glädje, glädje, glädje!!!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Men så hungrig du gjorde mig nu Frederik, men iaf detta recept ska prövas imorgon då vi får gäster. Jag hoppas det blir gott, jag litar på dig. Blir säkert hur smarrigt som helst med såsen till:) Jag tror jag gör ugnsbakade rotsaker till och en härlig ruccolasallad. Trist när uppkoppling, bredband och internet inte fungerar. Hoppas det fungerar nu fortsättningsvis för din blogg är en lisa för själen:) Tack och ha en trevlig helg så småningom!

  2. Ingrid

    Men så hungrig du gjorde mig nu Frederik, men iaf detta recept ska prövas imorgon då vi får gäster. Jag hoppas det blir gott, jag litar på dig. Blir säkert hur smarrigt som helst med såsen till:) Jag tror jag gör ugnsbakade rotsaker till och en härlig ruccolasallad. Trist när uppkoppling, bredband och internet inte fungerar. Hoppas det fungerar nu fortsättningsvis för din blogg är en lisa för själen:) Tack och ha en trevlig helg så småningom!