Hemmagjord Sauce Bearnaise

11

Har ni haft någon användning för grillen än? Här regnar det bestämt vidare, men jag grillar tappert ändå. 🙂

Små, små förhoppningar om att åka ut i skärgården för första övernattningen på lillbåten i helgen finns kvar, men det ser inte så ljust ut. Som tur är så älskar jag livet vart jag än är. Njut av en god bit mat och denna utsökta Bearnaise så spelar vädret mindre roll…

Sauce Bearnaise

200 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
8 krossade vitpepparkorn
2 st finhackade schalottenlökar
2 persiljekvistar
2 dragonkvistar
1 msk torkad körvel
Salt

Imorgon monterar jag ihop en passande måltid med just denna sås så så kommer mer noggrann info om musik och dryck. Tills dess kan ni njuta av en helt otroligt, hårresande, grymt bra låt med Highwaymen här…

Smält smöret varsamt i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något.

Ta fram en annan kastrull och lägg ner 1 hel kvist persilja, 1 hel kvist dragon, krossad vitpeppar, finhackad schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Låt puttra ihop tills lite mer än hälften av vätskan kokat in.

Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får absolut inte koka!) Vispa nu ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat.

Vispa nu järnet och droppa mycket försiktigt ner lite smält smör. Konstant vispande är viktigt. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in.

När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt. Blir den för tjock så vispa ner lite vatten.

Skulle såsen mot all förmodan ändå skära sig så ta fram en ren kastrull, häll i lite kallt vatten, klicka ner 1 msk av såsen och vispa den slät. Tillsätt mer sås, vispa, mer så vispa osv tills hela såsen är räddad en gång för alla! 🙂

Sköt om er alla fina människor!
//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Lina

    Hej Frederick hur länge kan man förvara såsen i kyl? Behöver göra den hemma och ta med till stugan, fungerar det?

  2. Lina

    Hej Frederick hur länge kan man förvara såsen i kyl? Behöver göra den hemma och ta med till stugan, fungerar det?

  3. Lina

    Hej Frederick hur länge kan man förvara såsen i kyl? Behöver göra den hemma och ta med till stugan, fungerar det?

  4. frederik

    Hej Lina,
    Ja, jag vet iof inte avståndet från hem och stuga, men det bör inte vara ngt problem. Minst tre-fyra dagar i kylskåp håller den. Värm dock upp den varsamt. (om du vill ha den varm) Annars skär den sig…
    Tjena
    //Frederik

  5. frederik

    Hej Lina,
    Ja, jag vet iof inte avståndet från hem och stuga, men det bör inte vara ngt problem. Minst tre-fyra dagar i kylskåp håller den. Värm dock upp den varsamt. (om du vill ha den varm) Annars skär den sig…
    Tjena
    //Frederik

  6. frederik

    Hej Lina,
    Ja, jag vet iof inte avståndet från hem och stuga, men det bör inte vara ngt problem. Minst tre-fyra dagar i kylskåp håller den. Värm dock upp den varsamt. (om du vill ha den varm) Annars skär den sig…
    Tjena
    //Frederik