Västerbottenlax med ljuva vårprimörer

dsc_00072

Det här kära väner tycker jag är en riktigt underbar fredagsmiddag. Vi hade våra vänner Linda och Olle på middag och denna sommaraktiga rätt uppskattades verkligen. Jag fick tag i underbara spröda sparrisar när jag handlade. Får ni inte tag i de tunna, goda så kan det vara en bra idé att skala sparrisarna lite…

Västerbottenlax med vårprimörer & romsås

4 portioner

800 g lax (skinn- och benfri)
150 g västerbottensost
50 g smör
Ströbröd
2 dl gräddfil
1 liten burk röd stenbitsrom
1 knippe dill
1 citron
Flingsalt och nymald svartpeppar
Olivolja
Primörer:
Till exempel potatis, grön sparris, morötter, vårlök, körsbärstomater, fänkål osv…
I kockens glas: Baron Trenck (nr 11455)
I kockens öra: Peps Persson – Oh Boy

Sätt ugnen på 225°C.

Koka upp vatten salt som havet och förväll sparris & vårlök. Koka potatis & morot. Jag älskar fänkål. Den hyvlade jag mkt tunt och lätt ligga i isvatten tillsammans med lite vitvinsvinäger. Då blir den underbart krispig och syrlig. Lyft ur det som kokats och förvällts och låt det ånga av under lock.

Halstra laxen i lite het olivolja bara för att få lite yta. Salt och peppra lätt och lägg sedan över den i en ugnssäker form.

Riv osten och blanda med smöret. ”Bre” på smeten ovanpå laxen. Strö över lite ströbröd. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i ca 15-20 minuter. Passa så att det inte bränns. Täck med folie om fallet blir så.

Blanda gräddfil, rom och finhackad dill. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.

Avsluta era primörer genom att blanda samman sparris, vårlök, morötter & potatisar med den isade fänkålen samt lätt mosade körsbärstomater. Ringla över olivolja, pressa över citron & strö över flingsalt och svartpeppar.

Servera denna underbara måltid med ett gott glas vitt eller ett gott öl.

Njut av livet, solen och den annalkande helgen kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Jag blir alldeles lyrisk över alla dessa härliga och fina recept med fisk:) Jag bara måste kommentera det igen. Jag tackar och bockar som vanligt och detta ska jag sannerligen prova i helgen. Vi kommer alla bli GLADA i våra magar tror jag:) Ha en riktigt härlig helg Frederik!

  2. Ingrid

    Jag blir alldeles lyrisk över alla dessa härliga och fina recept med fisk:) Jag bara måste kommentera det igen. Jag tackar och bockar som vanligt och detta ska jag sannerligen prova i helgen. Vi kommer alla bli GLADA i våra magar tror jag:) Ha en riktigt härlig helg Frederik!

  3. Burträskar´n

    Om du redan inte visste det, så heter det VÄSTERBOTTENSOST, (reg varumärke) så skärp dig och skriv rätt; Västerbottens lax med Västerbottensost!!! Att ni aldrig lär er???
    Skärpning! Hälsar Burträskar´n

  4. Burträskar´n

    Om du redan inte visste det, så heter det VÄSTERBOTTENSOST, (reg varumärke) så skärp dig och skriv rätt; Västerbottens lax med Västerbottensost!!! Att ni aldrig lär er???
    Skärpning! Hälsar Burträskar´n

  5. frederik

    Burträskar’n,

    Vad jag döper mina recept till är min rätt till kreativ frihet och inget du behöver bekymra dig om. Slarvigt stavfel har ändrats om det glädjer dig.

    Mvh Frederik

  6. frederik

    Burträskar’n,

    Vad jag döper mina recept till är min rätt till kreativ frihet och inget du behöver bekymra dig om. Slarvigt stavfel har ändrats om det glädjer dig.

    Mvh Frederik

  7. frederik

    Tjena Ingrid,
    Tack igen för dina glada kommentarer. Testa detta recept, det är en höjdare!
    Må väl! 😀
    Frederik

  8. frederik

    Tjena Ingrid,
    Tack igen för dina glada kommentarer. Testa detta recept, det är en höjdare!
    Må väl! 😀
    Frederik

  9. Jannike

    Hej Frederik!
    Jag följer med glädje din blogg och har provat flera recept. Det är så härligt att få dryck och musiktips till maten också. Så fortsätt sprida glädje!
    Jag undrar om du har något bra vintips till lammstek med örter som jag tänkte ha en sparrisrisotto till? Mitt nya favvovin är A Amarone, men jag är osäker på om det passar så ett tips är mycket välkommet!
    Nu en helt annan grej; har fått bekräftat att min sambos chef är båtgranne med dig – han heter Sören.
    Nåväl, tack för en bra blogg och tack på förhand för eventuella tips!

    Jannike

  10. Jannike

    Hej Frederik!
    Jag följer med glädje din blogg och har provat flera recept. Det är så härligt att få dryck och musiktips till maten också. Så fortsätt sprida glädje!
    Jag undrar om du har något bra vintips till lammstek med örter som jag tänkte ha en sparrisrisotto till? Mitt nya favvovin är A Amarone, men jag är osäker på om det passar så ett tips är mycket välkommet!
    Nu en helt annan grej; har fått bekräftat att min sambos chef är båtgranne med dig – han heter Sören.
    Nåväl, tack för en bra blogg och tack på förhand för eventuella tips!

    Jannike

  11. frederik

    Hej hej Jannike,
    Visst är Sören och jag mycket goda grannar. 🙂
    Jag tycker Côtes-du-Rhône 2005 är ett fantastiskt vin till lamm och annat välkryddat kött.
    Ett av mina favoritviner faktiskt! 😀
    //F

  12. frederik

    Hej hej Jannike,
    Visst är Sören och jag mycket goda grannar. 🙂
    Jag tycker Côtes-du-Rhône 2005 är ett fantastiskt vin till lamm och annat välkryddat kött.
    Ett av mina favoritviner faktiskt! 😀
    //F

  13. Anna

    dessa pettipetrar som agerar poliser överalllt i olika bloggar, har de inget vettigare för sig? I vilket fall så blir jag jättesugen på denna rätt och ska provas i helgen. Keep up the good work säger jag och tack för ytterligare ett smarrigt tips 🙂

  14. Anna

    dessa pettipetrar som agerar poliser överalllt i olika bloggar, har de inget vettigare för sig? I vilket fall så blir jag jättesugen på denna rätt och ska provas i helgen. Keep up the good work säger jag och tack för ytterligare ett smarrigt tips 🙂

  15. frederik

    Hej Anna,
    Testa! Supergott! 🙂
    Trevlig helg på dig oxå!
    //F

  16. frederik

    Hej Anna,
    Testa! Supergott! 🙂
    Trevlig helg på dig oxå!
    //F

  17. millan

    tjena Frederik!
    Kanon med denna laxrätt på påskafton till alla mina underbara släktingar 🙂
    Hurra! Tack för detta recept!
    Du é grym bra! 😉
    Trevlig kväll!
    Ciao!

  18. millan

    tjena Frederik!
    Kanon med denna laxrätt på påskafton till alla mina underbara släktingar 🙂
    Hurra! Tack för detta recept!
    Du é grym bra! 😉
    Trevlig kväll!
    Ciao!

  19. kajjan

    hej!hittade denna sida av en händelse, allt verkar jättegott och det är så fina bilder=) ikväll har vi lagat denna laxrätt till hela familjen & släkten varav 3 är vegetarianer men de äter fisk och jag är veteallergiker men jag bytte bara ut ströbrödet, blev jättegott. vi hade ugnsrostade potatishalvor till. kommer säkert laga något mera i framtiden!!ps:alla norrlänningar är ej besserwissrar som burträskarn!!!///skelleftebon=)

  20. kajjan

    hej!hittade denna sida av en händelse, allt verkar jättegott och det är så fina bilder=) ikväll har vi lagat denna laxrätt till hela familjen & släkten varav 3 är vegetarianer men de äter fisk och jag är veteallergiker men jag bytte bara ut ströbrödet, blev jättegott. vi hade ugnsrostade potatishalvor till. kommer säkert laga något mera i framtiden!!ps:alla norrlänningar är ej besserwissrar som burträskarn!!!///skelleftebon=)