Heta järpar, chilipotatis & ajvarcrème
God ny vecka i påskens tecken kära läsare.
Denna helg har iof bjudit oss Djurgårdsbor på en ganska trist och mulen söndag, men även på en helt magisk lördag i solsken. Alla grannarna möttes oplanerat ute på bryggan, folk pulade med sina båtar och städade rent på kajen. Efter en gemensam lunch gick jag ner och bryggseglade lite i ”Lillbåten”. Med mig hade jag en Veteöl & senaste numret av Illustrerad Vetenskap. Livskvalitet! 😀
Jag har givetvis lagat en hel del mat, men det är mat som hamnar i kommande böcker så idag bjuder jag på ett bloggrecept från förra året. Njut!
Heta järpar med chilirostad potatis och ajvarcrème
4 portioner
Till detta vill man äta en härlig, krispig grönsallad och gärna en bit bröd.
Biffarna:
600 g lammfärs
2 msk avjvar stark
1/2 tsk kanel
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 knippe persilja
1/2 pressad lime
Potatisen:
600 g fast potatis
1 röd chili
1/2 knippe persilja
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Ajvarcrème:
2,5 dl turkisk yoghurt
2-3 msk ajvar stark
1/2 pressad lime
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Slottskällans Vit Sommaröl (nr 1523)
I kockens öra: Elvis – I Was The One
Jag har fallit pladask för veteöl. Helt plötsligt efter att ha testat det i flera år trillade poletten ned. Njut i solens sken tillsammans med Kungen.
Sätt ugnen på 200°C.
Börja med färsen. Finhacka persiljan. Lägg alla torra kryddor i en mortel och stöt dem till en fin kryddblandning. Blanda persiljan, kryddmixen, pressad lime och lammfärsen. Forma små järpar med hjälp av en sked och er kupade hand. Lite vatten på sked och handflata underlättar.
Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem nästan mjuka.
Blanda ingridienserna till crèmen. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.
Bryn järparna runt om i en stekpanna med lite olivolja. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form.
Lyft ur potatisarna när de är nästan klara och lägg över i en separat ugnsform. Kärna ur och finhacka den röda chilin och persiljan. Strö över potatisarna tillsammans med en rejäl nypa flingsalt. Ringla över lite honung och olivolja.
Ställ in potatis och järpar i ugnen i ca 10 minuter. Servera med den kylda ajvarcrèmen och en fin sallad.
Gott vill jag lova!
//Frederik
Linda
På tal om veteöl tänkte jag bara tipsa om Wisby Weisse, den godaste av alla veteöl! Vann guldmedalj på Sthlm öl- och whiskyfestival i höstas. (Varunr 1564). Väl värt att testa om du inte gjort det. F ö ser jag fram emot Eskobars nästa platta! Må så gott i vårsolen och tack för alla middagstips /Linda
frederik
Hej Linda,
Jag gillar Wisby Klosteröl, men har ej testat Weisse. Skall göras inom kort. Stoooort tack för tipset! 🙂
//F
Ella
Hej!
Vilken asgrym blogg med alla mina favoritingredienser – Hoegaarden, ett stycke snygg kille, bra musik och riktig mat med ordentliga råvaror.
Helt klart en ny favorit!
/Ella