Strömming med potatis- & äppelsallad
Jisses, jisses… Stekt strömming är ju det godaste av goda ting. Helt underbart!
Idag har snickarna anlänt för att bygga ut vårt nya hus. De ska även sätta upp en bärande balk vilket gör att jag kan ta bort pelaren som står mitt på den plats där min spis och ugn ska stå och det innebär att jag inom kort inte bara får just ugn och spis utan även kan lägga på bänskivan och då sätta in diskho och koppla in vatten som i sin tur leder till att jag kan koppla in diskmaskinen. Tjohoooo! 😀
Jag har en aktuell bok som heter Lyxlagat på grillen och där lagar jag till några av maträtterna i stekpanna på grillen vilket fungerar utmärkt. Dessa strömmingar är gjord så, men det gör fungerar givetvis precis lika bra på en spis…
Ta er nu en titt på min bokblogg som har valt ut boken Det italienska vinet till veckans bok…
Stekt strömming med potatis- och äppelsallad
3-4 portioner
Strömmingen
400 g strömmingsfiléer
1 msk dijon
2 msk mjölk
1 ägg
Ströbröd
Potatis- och äppelsallad
600 g kokt, kall färskpotatis
2 st stora äpplen
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1/2 klyfta vitlök (riven)
1/2 knippe gräslök
I kockens glas: Spitfire (nr 1668)
I kockens öra: Bruce Springsteen – Girls in their summer clothes
Gör klart potatis- och äppelsalladen först. Det är gott om den får stå och dra.
Blanda helt enkelt samman skivad kall kokt potatis, tärnat äpple med övriga ingridienser. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda.
Vispa ihop ägg med mjölk och dijon. Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och vänd dem i ägg blandningen.
Strö ut ströbröd på ett fat. Salta och peppra och blanda runt. Ställ fatet bredvid stekpannan som nu ska hettas upp med en rejäl klick smör.
När smöret fräst klart, vänd hastigt de blöta filéerna i ströbrödet och stek dem alla vackert gyllenbruna på båda sidor.
Servera godiset direkt med den svala salladen. Skulle det mot förmodan bli några strömmingsfiléer kvar så lägg in dessa i en 1-2-3-lag så har ni stekt inlagd strömming till morgondagen. Overklig, overklig glädje! 😀
//Frederik
Mikkan
Åh, jag håller med, stekt strömming känns som det godaste av goda! För mig sjunger det vår och sommar. Lätt känsla i fisken, under äppelträdet med familjen på sommarlovet mer än en gång. 🙂
Mikkan
Åh, jag håller med, stekt strömming känns som det godaste av goda! För mig sjunger det vår och sommar. Lätt känsla i fisken, under äppelträdet med familjen på sommarlovet mer än en gång. 🙂