Sotad Limesyrad Salmalax

Sotad Limesyrad Salmalax Lyxlagat

Lyx från havet är det dags för, som vanligt numera när det är fredag. Mitt samarbete med norsk fisk fortsätter och idag är det Salmalax som serveras. Helt magiskt, tro mig! 🙂

SOTAD LIMESYRAD SALMALAX

4 förrätt/lunchportioner
500 g salmalax
4 limefrukter
1 röd chili, hyfsat het
1 bananschalottenlök
2 salladslökar
10 cm gurka
5 stora tomater
1 näve grovt hackad koriander
2 mogna avokados
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar
I kockens glas: Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588)
I kockens öra: Roy Orbison – Crying

Kockens vin passar även till maten idag. En riktig höjdare må jag säga. Dessutom till en bra peng. 109 riksdaler vill saftörsbolaget ha för denna butelj. Kocken serveras även en magiskt bra låt. Roy Orbison dominerar totalt i denna tunga och fantastiskt dramatiska låt. Glädjeliv vänner!

Nu till själva maten;

Skär den underbart ljuvliga laxen i kuber om cirka 3 x 3 centimeter. Lägg kuberna i dubbla fryspåsar och pressa över all juice från limefrukterna. Se till att fisken är väl täckt av juicen. Förslut påsen och lägg den svalt. Vänd då och då. Cirka 1 timme är lagom.

Koka upp rikligt med vatten. Skär ett kryss i varje tomat och förväll dem i 30 sekunder. Ta upp tomaterna och dra av skalet. Skär tomaterna i båtar och släng bort de vattniga kärnhusen.

Kärna ur chilifrukten och skär den i fina strimlor. Skär gurkan finfint. Skala och skär bananschalottenlöken i tunna, tunna skivor. Skär ävensalladslökarna i fina skivor.

Dela era avokados och kärna ur dem. Gröp ur fina bitar och lägg på tallrikarna. Fortsätt montera med bananschalottenlök, salladslök, chili, tomatfiléer och gurka. Droppa över olivolja och strö över flingsalt och svartpeppar.

Lägg upp era laxbitar på ett fat och bränn hastigt av dem med en brûléebrännare runt om. Lägg de sotade bitarna på tallrikarna och toppa med koriandern och lite extra flingsalt.

Njutning, njutning!

Du kanske också gillar