Lantbröd i lergryta

Lantbröd Lyxlagat

Det går hur bra som helst att baka i en lergryta. Brödet som följer nedan är ett riktigt gott och enkelt bröd som passar perfekt till en italiensk afton. Receptet är taget ur min bok Lergrytor, Stekar & Långkok. Glädje!

Italienskt tomatbröd

½ pkt jäst
4 dl vatten
12 dl vetemjöl
1 dl nyriven parmesan
1 dl olivolja extra virgin av högsta klass
2,5 tsk salt
10 lättorkade körsbärstomater (finns i välsorterade butiker)
Ytterligare några tomter och flingsalt som garnityr

Smula jästen i en bunke och häll över en skvätt fingervarmt vatten. Blanda runt tills jästen löses upp och slå därefter på resten av vattnet tillsammans med 9 msk av olivoljan, osten, saltet, 10 dl vetemjöl.

Låt degen blandas väl i maskin eller för hand om du är av den skolan. Låt gå tills en smidig deg blandats. Strö över lite extra mjöl om den känns klibbig.

När degen börjar kännas klar, tillsätt de lättorkade tomaterna som innan torkats av med lite hushållspapper. Låt de knådas in rejält i degen och täck sedan hela bunken med en fuktig handduk. Låt jäsa i 1 timme.

Blötlägg grytan 30 minuter innan jäsningen är klar.

När det väl är dags för att baka brödet, lyft ur grytan och torka den invändigt. Pensla hela insidan, inklusive locket med 1 msk olivolja.

Knåda brödet och tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl om det klibbar. Forma en fin limpa och lägg den i grytan. Pensla med lite olja, placera ut tomaterna och strö över flingsaltet så det blir riktigt tjusigt.

Täck med lock och ställ in grytan i kall ugn. Sätt termostatet på 175°C och låt gå i 1 timme. Ta av locket och låt grytan stå ytterligare cirka 15 minuter.

Lyft ur brödet och lägg på galler för att svalna under en bakduk i minst 1 timme innan ni skär i det.

Du kanske också gillar