Rökt fisk & sommarvibbar

nationaldagsfirande

Nationaldagsfirandet igår såg länge ut som en kall och mulen historia, men väl framme vid Ekbacken i Åkersberga sprack molnen upp och den varma solen kikade lyckligt fram. Tack för det! Svenska Lyxorkestern spelade och fina ungdomar underhöll med talangfull glädje. Grymt! Elvis och bästa polaren Filip röjde loss på ängen som ni ser. 🙂

Sugna på ett fint fiskerecept? Kika här;

Sommaren är ju här med allt som hör därtill. Kluckande vatten mot klippans sjögräsbelagda sida, Lillbåtens uppsyn där den ligger och solar sig vid Västerholmen och de hungriga fiskmåsarna som försökte stjäla min mat när jag lagade detta…Varmrökt sik, Lyxlagat

Rökt sik med gräslökmajonäs & färskpotatis

4 Sikar, urtagna
800 g färskpotatis
2 äggulor
1 msk dijon
4 dl matolja
1 knippe gräslök
1 citron
1 bunt färsk timjan
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Sigtuna East River Spring Lager (1476)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Visa till Linnea

Abu-rök med lite alspån och några krossade enbär behövs också.

Skölj och torka av sikarna. Vik upp dem och pressa över en halv citron. Salta och peppra och lägg i några kvistar timjan i varje fisk. Vik ihop dem igen och lägg dem i röklådan.

Fyll bränslekoppen ända upp till kanten med t-röd. Kolla instruktionerna till er ABU-rök så att rökningen går rätt till. Jag brukar lägga ner lite enris eller krossade enbär tillsammans med alspån i röklådan. Tänd bränslekoppen varsamt, skjut in under röklådan och låt brinna ut vilket tar virka 15-17 minuter. Fisken är klar. Lägg dem åt sidan med skydd för de hungriga fiskmåsarna. Njut av en kall en…

Koka potatisarna i välsaltat vatten tills de är klara.

Gör en majonäs genom att blanda 2 rumstempererade äggulor med lite salt, peppar och 1 msk dijon i en bunke. Vispa sedan långsamt, långsamt ned 4 dl matolja, droppe för droppe.

Tillsätt därefter skuren gräslök. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.

Servera de ljumma sikarna med underbart goda färskpotatisar och den smakrika majonäsen. Glädje, glädje!

//Frederik

Du kanske också gillar