Pulled Pork gör på grillen

eskobar, live, fotografiska, frederik zäll, lyxlagat§

Ja, då var de två sverigespelningarna avklarade för denna gång. Det kommer mera kan jag lova, men dessa första två har vi verkligen sett fram emot som mycket viktiga genrep vilket har suttit helt perfekt för vår del. Nu är det nämligen Danmark som står på tur, vi spelar i Odense, Århus & Köpenhamn under denna vecka. Helt otroligt kul att vara tillbaka! Tjohooo!!! Än så länge har vi bara smygsläppt en singel, men den kan ni så klart köpa på iTunes, höra på streamingtjänster som till exempel Spotify och se på YouTube.

Ska vi vända fokus mot mat så måste jag säga att jag ibland blir lite ledsen över hur trenderna far fram och tillbaka likt en galen ångvält. Det jag menar är att trenderna är fantastiskt roliga eftersom det visar upp matlagning och kulinaritet som kanske annars hade förblivit en hemlighet för den stora massan, men därefter kommer det så klart mängder av stora företag som passar på att göra otroligt usla versioner av det hela, massproducera och sälja dyrt. Trenden dödas och det kulinariska som det handlar om får helt plötsligt ett mycket oförtjänt ”dåligt rykte”. Pulled Pork är ett klockrent exempel på kulinariskt genialitet som mosas av snabbmatskedjor och storproducenter. Gör man det på riktigt, det vill säga på grillen med finfina kryddor och i lugn och ro så är det väldigt svårslaget när det gäller matlagningsnjutning och lycklig förtäring, haha! Glöm inte bort att mat som ”lyxlagas” är mycket godare!!!

I kockens glas: Maker’s Mark (558)
I kockens öra: Josh Turner – Would You Go With Me

pulled pork, weber, weber q, lyxlagat, grillad, grillat, fläskkarré, bbq, frederik zäll

Köp hem en riktigt fin fläskkarré på cirka 800 g för fyra personer. Krydda med en riktigt bra rub, jag brukar göra följande;

1/2 dl ljust muscovadosocker
2 msk paprikapulver
1 msk colemans senapspulver
1 msk torkad oregano
2 tsk cayennepeppar
1 msk sellerisalt/örtsalt
1/2 msk nymald svartpeppar

Blanda alla kryddor och gnid in i karrén. Lägg i dubbla plastpåsar i två dygn i kylskåpet.

När det är dags för tillagning, hetta upp er grill (redo för indirekt grillning) med hickory rökflis i röklåda eller foliepaket. När det bolmar rejält från röken ska köttet på. Lägg köttet på indirekt värme och lägg locket på. Se till att grillens temperatur sänks till cirka 100 – 110°C med gasolgrillens vred eller kolgrillens ventiler.

Låt därefter köttet ligga på i cirka 4 – 5 timmar, vänd köttet då och då och fyll på med nytt rökflis så att det hela tiden pyr och ryker.

Gaffla sedan köttet till fina trådar och håll varmt. Antingen så blandar ni det gafflade köttet med er favorit BBQ-sås eller så låter ni gästerna göra det själva. Servera i wrap, i tortillabröd, i hamburgerbröd, i korvbröd eller precis hur ni själva vill, gärna med brynt lök, majskorn, tomater, salladsblad och finfin bbq-sås, smält ost, jalapeños eller exakt vad ni själva vill. Det är så magiskt fint så ni bara måste testa att göra det på riktigt!! 🙂

Ta hand om er vänner, vi höres så klart inom kort!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Katarina

    Håller med om att pulled pork skall göras på grillen, min variant om man inte orkar hålla koll på grillen i 4-5 timmar, grilla den i 1-2 timmar, indirekt och sedan in i ugnen på 100 grader i minst 5 timmar.