Solen skiner, man MÅSTE grilla!

Haha, jag grillar ju året runt som ni säkert vet, men det är ändå något extra ljuvligt med att få stå bredvid grillen med värmande solstrålar i ansiktet. Helt magiskt!!

Jag vet inte om folk i allmänhet tycker att det är svårt att grilla, men jag tänkte idag bjuda er på ett recept på en grillad köttbit som jag anser vara idiotsäkert. Viktigt att tänka på är att man ska grilla med lock. I receptet nedan skall man använda rökchips för att sätta en finfin smak och då är det ytterst viktigt att man tar det lugnt och ger grillen tid att verkligen hettas upp under lock innan köttet läggs på. När det bolmar från rökchipsen skall köttet på, inte innan. Det ska alltså verkligen ryka från grillen.

När man grillar en tunn köttbit som flankstek så är det direkt värme som gäller, det vill säga råvaran placeras rakt ovanför värmekällan. Grillar man kött som tar längre än ungefär 20 minuter så är det indirekt grillning som gäller. När köttet väl grillats till perfektion så ska det vila. Man vill snabbt sänka temperaturen i köttet och låta porerna stängas en aning, på så vis kommer köttet inte att ”lagas vidare” på egen värme och behålla sin saftighet. När det sedan trancheras så se verkligen till att skära fina skivor mot fibrerna som på flankstek brukar synas ganska tydligt så det ska inte vara några problem.

Lycka till vänner, i morgon lirar Eskobar på Fotografiska kl 19. Kom gärna! 🙂

I kockens glas: Staropramen (1679)
I kockens öra: Eskobar – Someone New

grillad flankstek, weber, weber q, weber grill, frederik zäll, lyxlagat, bbq

FLANKSTEK

4 portioner

1 Flankstek ca 800 g
1 citron, zest & saft
1 msk paprikapulver
1 msk flingsalt
2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk vitlökspulver

Blanda kryddorna med citronzesten. Gnid in köttbiten med rubben och låt dra i kylskåp i 4 timmar.

Tänd grillen tillsammans med en röklåda hickoryspån. När grillen är riktigt varm och det ryker rejält. Olja då in gallret och grilla köttbiten på direkt värme i cirka 4 – 6 minuter på varje sida beroende på köttbitens tjocklek.

När köttet uppnått en innertemperatur på 60°C har vi fått till en fin medium-rare köttbit.

Låt den vila i folie i tio minuter innan den trancheras i tunna, tunna skivor mot fibrerna.

Servera med en ljummen potatissallad eller varför inte grillade bakpotatisar. En god yoghurt med citronzest, olivolja, vitlök, gräslök och svartpeppar är enkelt, men ruskigt gott tillsammans med en rik och frodig sallad.

Löjligt glädjande!!!

Kika gärna in min bok BBQ – Amerikansk Barbeque, Öl & Bourbon

Trevlig helg vänner!

Du kanske också gillar

  1. Kerstin Gustafsson

    Fantastisk fräsch kryddning på ”underverket” flankstek, vilket jag testat för första gången! Jag valde att servera med kokta betor(röda o gula) + chevrekräm samt fräsch sallad m tomat, skiv. squash, färsk rödlök o avokado . Är flankstek ett sätt att marknadsföra o popularisera vissa ” bitar” tro? I så fall : Väldigt lyckat!
    Kan föreställa mig att ljummen potatissallad smakar förträffligt till. Men ”man tager vad man haver” !?
    Tack för tips!

  2. Frederik Zäll

    Hej Kerstin,
    Kul att du gillar! jag älskar flank, tycker det är en otroligt bra detalj, speciellt om man inte har tid för en riktig långgrillning vilket jag annars föredrar. Testa gärna också flappsteken, aningen tjockare så lägg på lite grilltid jämfört med flanken. Ypperligt god! 🙂
    //Frederik