Dutch Oven… Igen…

Javisst, nu är jag igång i min insnöade värld igen. Efter att jag lyckats få tag i en dutch oven till grillen så är det inget annat som gäller förrän jag nött grytan riktigt rejält, haha!

Jag använder en Dutch Oven anpassad till en klotgrill med tillhörande grillgaller, men det är så klart inte ett måste. Det som är viktigt att tänka på med en Dutch Oven är att den skall vara helt och hållet av gjutjärn, det vill säga inget yttre lager av färg eller så och ingen teflonbelagd insida.

Njutning för kocken kan jag sannerligen lova, speciellt när solen skiner på kocken som den gjorde igår. Magiskt trevligt liv! 🙂 Receptet kommer i min kommande grytbok som släpps i höst, men ni kan få ta del av det redan här, det blev så gott. Härligt krämig, söt och fin köttgryta.

I kockens glas: Founders Backwoods Bastard (11609)
I kockens öra: Waylon Jennings & Willie Nelson – Mama’s Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys

dutch oven, cowboy stew, weber, lyxlagat, frederik zäll, allt om mat, gryta, gjutjärnsgryta, gryta på grillen, laga mat utomhus, grytbok

Löjligt bra musik och dryck idag, stänk gärna ner lite av ölet i grytan, men se verkligen till att få njuta själv. Magiskt bra ale med farinsocker och härligt mjuk beska som bäddas in i sötma och finfina kryddor.

DUTCH OVEN COWBOY STEW

Ca 6 portioner

700 g fransyska, putsad och skuren i små grytbitar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 potatisar
2 tomater
400 g krossade tomater
165 g majskorn, avrunnen konserv
1 burk baked beans (vita bönor i tomatsås)
1 liter köttbuljong
1 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Tabasco Habanero

Tänd ca 15-20 briketter i en skorstenständare. Låt brinna sig glödande orangea med grått yttre.

Tärna potatisarna, skala och klyfta löken, skala och skiva vitlöken finfint. Tärna tomaterna, öppna era konserver och låt majsen rinna av.

Lägg briketterna i ett lager i mitten av er grill och lägg på ytterligare cirka 15 otända briketter ovanpå. Montera gallret och täck med lock. Låt uppnå cirka 150 – 175°C med hjälp av ventilerna på er grill.

Placera er Dutch Oven på gallret. Ringla i 2 msk rapsolja och bryn grytbitarna hårt runt om. Salta och peppra under tiden. Tillsätt lök och vitlök och låt gå under omrörande tills löken mjuknat, cirka 3 – 4 minuter. Tillsätt potatis, tomat, bönor, krossade tomater, majs, 5 dl buljong och lagerblad. Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, salt & svartpeppar. Vänd runt och täck med lock.

Lägg på grillens lock och låt gå ostört i 30 minuter. Fyll på med ytterligare 5 dl buljong. Vänd runt och täck med grytlock och grillock. Låt gå i ytterligare 30 minuter och titta till grytan igen. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Har ni gott om tid så mår grytan bara bra av att stå och dra.

Servera grytan med en grönsallad och ett gott majsbröd. Ställ fram tabasco så att era cowboys själva kan toppa upp hettan till önskad nivå.

Howdy partner, grab some beef ’n’ been stew!

Du kanske också gillar