Fotografiska på lördag

Ja! Då var första giget på nästan 6 år avklarat. Haha, helt grymt kul! Tack alla som kom, på lördag står Eskobar åter på scenen. Då är det Fotografiska som gäller, därefter vänder vi söderut mot Danmark för tre konserter. Galet stor glädje!!!

eskobar, maskineriet, live, 2015, frederik zäll, daniel bellqvist, jocke brunnberg, lyxlagat

Idag skall jag laga upp ett av mina sista recept till en kommande grytbok. Cowboygryta kallar jag dagens uppgift, den ska nog få ett aningen bättre namn snart. Alltså är det snart dags att tända briketterna och hetta upp min Dutch Oven igen, makalöst kul. Till hösten är det tänkt att min bok om grytor och lergrytor osv skall hamna i bokhandeln. En helt och hållet ny bok med 100% nya recept på finfina grytor och välsmakande långkok. Glädje!

Antar att ni inte missat mina tidigare alster, men är ni sugna på att uppdatera er bokhylla med något saknat gammal örhänge eller bevaka mina kommande så finns en lista på skrivna verk här! 🙂

lamm, dillsas, lyxlagat

LAMM I DILLSÅS I LERGRYTA

4-6 portioner

1 kg lammbog i bit
2 gula lökar
4 morötter
10 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
2 stora knippen dill
mjöl & smör
2 msk ättisksprit
4 msk socker
1 dl mellanmjölk
1 dl grädde
vatten
Salt & vitpeppar

Blötlägg lergrytan i 30 minuter.

Lägg köttet i en stor kastrull och fyll med vatten. Koka upp och lyft ur köttet efter 30 sekunders kokande.

Lägg den hela köttbiten i botten på lergrytan. Skala och klyfta de gula lökarna, skala och skär morötterna i stora bitar. Sprid ut lök och morot runt om köttet. Skär av de grova stjälkarna från dillen och sprid ut dem. Spara själva dillen till såsen.

Strö över vitpepparkorn, kryddpeppar, kryddnejlikor, lagerblad, timjan och körvel. Häll på mellan 7 och 10 dl vatten så att det precis täcker lammet. Strö över cirka 1 tesked salt.

Lägg locket på och ställ i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt stå i 90 minuter.

När köksklockan ringer, ta ut grytan och lyft ur köttet. Vira in det i lite folie för att behålla värme och god saft. Sila buljongen i en bunke och ställ åt sidan så länge. Lyft gärna ur morötterna och håll dem varma i lergrytan. De är utsökta.

Hetta upp en klick smör i en kastrull och pudra över en matsked mjöl. Låt fräsa en minut under omrörande. Slå på 5 dl av buljongen från köttet, mjölk och grädde och vispa väl. Strö över timjan och körvel, vispa ihop och låt puttra. Tillsätt ättiksprit och strösocker och vispa även ner en liten nypa salt och vitpeppar. Låt puttra ytterligare några minuter och tillsätt den finhackade dillen. Smaka sedan av.

Mer salt, vitpeppar, socker eller kanske ättika? Det ska vara en lätt simmig, klart syrlig sås med mycket smak av både salt och sött. Tveka inte med smakerna utan ta gärna i.

Skär kött i bitar och häll saften i såsen. Vänd även varsamt ned köttbitarna i såsen.

Servera hela härligheten med kokt mjölig potatis och morötterna från grytan. MAGIIIIII!

//Frederik

Du kanske också gillar