Pollo alla Diavolo

pollo-alla-diavolo1

Det Italienska köket är enormt älskat runt om i världen och med all rätt. Alla recept brukar dessutom finnas i ett stort antal olika varianter beroende på i vilken del av landet man befinner sig.

Här kommer en riktigt het kycklingrätt från Toscana. Här kommer den;

Detta serverar två stycken lyckliga, hungriga själar.

Pollo alla diavolo
1 hel kyckling
2 citroner
1/2 dl olivolja
5 st torkad röd chili
2 kvistar salvia
flingsalt och svartpeppar

Honungspotatis
400 g fast potatis
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
1/2 dl färsk, hackad citrontimjan
1/2 dl färsk, hackad oregano
flingsalt och svartpeppar

Grönsallad
1/4 huvud isbergssallad
1 tomat
1/4 gurka
2 salladslökar
1/2 citron
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Såga eller klipp upp fågeln längs med bröstet så att den går att vika ut enligt bilden ovan. Lägg ut dubbla ark aluminiumfolie och lägg dit kycklingen. Vik upp kanterna runt om så att en sarg bildas..

Pressa 2 citroner i en skål, vispa ner olivolja salt och peppar. Kärna ur chilifrukterna och hacka dem fint. Hacka även salviabladen fint. Vispa ner allt i citronoljan. Häll marinaden över kycklingen. Täck över med folie och ställ svalt i 1 timme. Sätt sedan ugnen på 200°C.

Ta bort den ovanpåliggande folien. Ös kycklingen med marinaden och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter. Ös kycklingen lite då och då.

Under tiden kycklingen går varm så fixar vi till potatisen och salladen. Skala, klyfta och koka potatisen tills den är nästan mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och strö över hackade örter, flingsalt, svartpeppar. Ringla över olja och honung. Vänd försiktigt runt klyftorna och häll över dem i en ugnssäker form. När det återstår 10 minuter av kycklingen så ställ in potatisen i ugnen.

Skölj och skär alla grönsakerna enligt önskemål. Pressa över en halv citron. Ringla över olja och krydda lätt med salt och peppar vid servering.

Njut!

Vi hade en Pasqua från Sicilien hemma, men hade jag haft en Chianti Classico från Toscana så vore det mitt absoluta förstaval… :-)

Ses på bokbloggen.

//FZ

Du kanske också gillar

  1. Namn

    Det här låter gott. Ska testa i morgon;0)
    mor