Risotto med cayenne och räkor

Risotto

Risotto är underbar Italiensk husmanskost. En av den Milanesiska matlagningens stora pelare. Min version är lite het med cayennefrästa räkor, men kom ihåg att du kan göra vad du vill med denna rätt. Hummer, kantarell, kyckling, ja precis vad som helst.

Denna risotto serveras med ett glas vitt vin och en ruccolasallad i den lilla röda stugan.

Risotto med cayennefrästa räkor och timjan

4 dl arborioris
400g räkor med skal
3 bananschalotenlökar
3 klyftor vitlök
2 salladslökar
½ knippe grön minisparris
1½ dl torrt, vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 msk hummerfond
½ dl matlagningsgrädde
1 citron
1 tsk cayennepeppar
1 knippe färsk timjan
1 handfull blandad ruccola
2 msk riven parmesan
Olivolja
iTunes: Jeff Buckley – Grace
iGlaset: Zeunerts Höga Kusten öl (1480)

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong. Förväll sparrisen skuren i bitar, använd dock inte den nedersta biten. Det tar bara en minut. Skölj de i kallt vatten, spara buljongen varm. Skala räkorna.

Värm upp en tjockbottnad panna med lite olivolja. Fräs finhackad schalottenlök utan att den tar färg. Pressa i vitlöken och rör ner riset. Fräs tills det blir torrt.

Slå på vinet och låt det koka bort helt.

Hacka timjan och blanda med riset. Spä på med några deciliter grönsaksbuljong och låt det koka bort på medelvärme, spä på med lite mer tills det kokar bort osv.

Under tiden riset sjuder så är det dags att fräsa på räkorna. Hetta upp en panna med lite olivolja. Krydda räkorna med cayennepeppar och kasta runt dem hastigt i den varma pannan. Ta upp dem och låt dem vila.

Är riset klart, eller ska det späs på lite mer? Det brukar ta ca 15-17 minuter för riset att gå klart. När det är nästan klart så vänd ner sparris, cayenneräkor, grovt hackad ruccola. Rör i grädden och hummerfonden, pressa över citronen och riv över paresan. Lår risotton gå klart. Den skall vara riktigt krämig men med fint tuggmotstånd.

Njut mina vänner!

Du kanske också gillar