Parmesanlax med risoni

DSC_0007

Vi hade tömning av skafferi och frys för inte så länge sedan och trots att tömningen börjat lida mot sitt slut och skåpen gapade oinspirerande tomma så lyckades vi få ihop en riktigt smaklig måltid. Jag tycker att en rejäl tomatsallad hade behövts, framförallt för ögat, men även för smaken och rätten som helhet.

Lax och risoni blev hur som helst mycket gott! 🙂

Klicka gärna in er på Grenadinebloggen som idag innehåller en krönika från författaren Jonas Sjöstrand. Läs och njut!

Parmesanlax med risoni

2 portioner

1 bit lax, 400g med skinn
Risoni till 2 personer
1,5 dl gröna ärtor
1 schalottenlök
3 msk crème fraiche
En näve färskriven parmesan
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar
1 Citron
I kockens glas: 1698 Strong Ale (nr 1698)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Jultomten Är Faktiskt Död

Underbar ale och underbar musik. Det hjälper när man städar skafferiet! 🙂

Sätt ugnen på 225°C och koka upp vatten till risonin.

Bena ur laxen och skölj av den. Hetta upp smör i en stekpanna och stek laxen med skinnsidan nedåt på hög värme i några minuter. Salta och peppra köttsidan och pressa över rikligt med citron.

Finhacka löken noga. Koka risonin enligt förpackningen och tillsätt de gröna ärtorna när 3-4 minuter återstår och löken när endast 1 minut återstår.

Lägg laxen i en ugnssäker form och sprid ut riven parmesan på laxens köttsida. Sätt in laxen i ugnen och gratinera i några minuter tills osten smällt och fått lite fin färg och själva laxen är lagom stekt inte helt igenom.

Häll av vattnet från risonin och rör ner lite crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Servera! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar