Fläskfilé i lergryta
God måndag godaste läsare,
Som jag tidigare lovat så kommer idag ett recept på fläskfilé i lergryta med jordärtskocka och svartrot. Jag har lagat rätten många, många gånger, men senast så blev såsen aningen, aningen skuren. Vet inte varför, men så är det ibland. Speciellt med lergryta så kan det vara så att grytan beter sig lite olika på hur mycket som finns i grytan osv.
Hur som helst så är det sjuuukt gott. Jag älskar denna rätt. Jordärtskockorna blir supermjukt krämiga och svartrötterna utsökta i båda smak och konsistens.
Missa för allt i världen inte Grenadinebloggen som tipsar om julklappsboken till den ölintresserade. Missa inte heller min bok om mat i lergryta. Den finns att läsa om här. Glädje!
Örtfylld fläskfilé med jordärtskocka & svartrot
4 portioner
400g Svartrot
600g Jordärtskocka
800g Fläskfilé
1 kruka Basilika
1 knippe Timjan
4 st solovitlökar
2 Schalottenlökar
2 msk Kalvfond
1 dl Vitt vin
2 dl Grädde
½ dl vatten
1 citron
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Montepulciano d’Abruzzo Bianchi (nr 7126) Italien
I kockens öra: Emmylou Harris – Hold On
Blötlägg grytan i 30 minuter.
Ett lantligt och jordigt bordsvin som är finfint i min mening. Ynka 61 kronor är det garanterat värt. Emmylou Harris har återigen gjort det. Ett fantastiskt album alltså. Skivan heter ”All I Intended To Be” och är hur fin som helst.
Skala och finhacka vitlöken, Strimla basilika och hacka timjan. Blanda samman vitlök och örter med lite salt och svartpeppar. Ta en liten paus redan nu och känn vilken fantastisk doft som kommer från örtblandningen.
Putsa filen fri från senor och fett. Skär en skåra längs med hela filén. Fyll skåran med hälften av örtblandningen och bind sedan ihop filén med steksnöre så att inget kan rinna ut.
Häll upp vatten och en hel pressad citron i en skål. Skala försiktigt svartrötterna och jordärtskockorna och lägg dem omedelbart i vattnet. De mörknar annars väldigt fort och ser mindre smakliga ut.
Lägg jordärtskockor i botten på lergrytan och lägg sedan fläskfilén ovanpå. Lägg svartrötterna vid sidan av fläskfilén och krydda med salt och nymald svartpeppar.
Strö över finhackad schalottenlök och resten av örtblandningen. Blanda samman vatten, vin, grädde och fond och häll blandningen över godiset i grytan.
Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Sätt ugnen på 175°C och låt grytan stå inne i ca 1 timme och 30 minuter.
Ta sedan ur filén och ta bort steksnöret. Skiva och lägg tillbaka filén i grytan.
Servera med en grön sallad och ett gott lantbröd. Glädje gott folk!