Panerad Torskrygg med potatispuré & SAenapsmajonnäs

En finfin fiskrätt till fredagslyxkvällen. I klassisk form, men med extremt lyxiga råvaror så som den norska torskryggen. Glädje!

Elvis, min 3-åring, önskade sig fiskpinnar… Nu skall han få se på fiskpinnar av högsta klass tänkte jag och visst är blev det så. Följande recept hör hemma på vilket finfint helgmiddagsbord som helst. Lyxmat som värmer själen. Magiskt gott och mysigt att dona med. 

 

PANERAD TORSKRYGG MED POTATISPURÉ & SENAPSMAJONNÄS

panerad torskrygg lyxlagat

4 portioner

Fisken:
600 g Norsk finfin torsk (gärna ryggbit)
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt & svartpeppar
smör
Potatispurén:
600 g mjölig potatis
gräddmjölk
smör
salt & svartpeppar
Senapsmajonnäsen:
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 dl kallpressad rapsolja
vitvinsvinäger
salt & svartpeppar
Serveras med:
Gröna ärtor
Citronklyftor
Smörgåsgurka

Gör er majonnäs genom att vispa ihop äggula och senap. Droppa sedan sakta, sakta i oljan under konstant vispande. Tillsätt några droppar vatten om det börjar skära sig. Smaka sedan av med vinäger, salt och peppar.

Skala och koka potatisarna i saltat vatten.

Skär fisken i önskad storlek. Salta och peppra lätt runt om. Vispa upp äggen i en bunke. Lägg ut vetemjöl på ett stort fat och ströbröd på ett annat stort fat. Vänd först fiskbitarna i vetemjöl, doppa dem sedan i ägget och avsluta med att rulla dem noga i ströbrödet så det täcks helt och jämt.

Pressa potatisarna, häll på ca 1,5 dl gräddmjölk, dvs hälften grädde, hälften mjölk. Veva in rejält med luft genom att röra hårt med en träslev, krydda med salt och peppar och smaka av. En klick smör i är gott. Purén skall vara något lösare än ett klassiskt potatismos. Tillsätt mer gräddmjöl om den är för hård.

Hetta upp smör i en stekpanna och stek fisken vackert gyllene runt om. Innertemperaturen på torskryggen skall vara ca 52°C om ni vill mäta med termometer.

Servera denna klassiska, magiskt ljuvliga härlighet med senapsmajonnäsen, smörgåsgurka, citronklyftor och gröna ärtor. Glääääädje!

Kolla in Norsk Fisk på facebook för många fler av mina recept!

Du kanske också gillar