Marsipanbåt & Julmarknad

Marsipanbåten… Min absoluta favoritbåt! (Förutom mina egna båtar så klart…) 🙂

Igår gick jag och Marie på julmarknad i Kungsträdgården. På vägen dit passerar vi Marsipanbåten som ligger vid Nybroplan. Där inhandlades en godbit vill jag lova. Cognacsmarsipan med kaffenougat och belgisk choklad. Tjohooo!!

Där efter promenerade vi alltså till Kungsträdgården, men den lilla julmarknaden var just till att stänga. Vi hann dock fram till det viktiga… Den lilla röda stugan som säljer blåmögelosten Blå Astrid. Vi har köpt den tre år i rad nu på julmarknader och inte sett den någon annan stans än just på julmarknader… Ostarnas ost från Åsbergets Getgård som förövrigt vann pris för nordens bästa blåmögelost. Läs mer om det här.

Skansens julmarknad besöktes förra helgen. Den var som vanligt mycket, mycket trevlig. Jag köpte mig en riktigt stark whiskysenap som på lördag skall testas med årets första julskinka. Vi stötte även på Tomten & hans boskap…

—–

Behövs det ett litet avbrott i julmat och sånt pyssel så passar alltid en risotto in på menyn.

Sugen på lite mer information om just risotto? Klicka här…

Tomatrisotto med kycking trattkantareller

Tomatrisotto med kyckling trattkantareller

2 portioner

Arborioris till er båda
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl viltbuljong
1,5 dl vitt vin
125 g trattkantareller, färska
2 msk tomatpuré
150 g kycklingfilé
100 g frysta gröna ärtor
Citron
Salt & peppar
Parmesanost
I kockens glas: Hugel Gentil (nr 2108)
I kockens öra: Beatles – I’m so tired

Njut denna trevliga alsace till lite skön musik. Det är ingen brådska idag! 😉

Inga konstigheter här inte. Hacka schalottenlök och vitlök fint. Fräs den mjuk i lite olivolja tillsammans med tomatpurén i en stekpanna. Tillsätt sedan riset och rosta i någon minut. Slå på vinet och låt det koka bort helt. Spä därefter med ca 1 dl buljong åt gången. Låt koka bort innan ni spär igen. Risets koktid brukar vara ca 16-17 minuter.

Koka under tiden ärtorna enligt förpackningens anvisningar.

Skär kycklingen i strimlor och dela de stora svamparna. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs kycklingen tills den fått fin färg. Ta ur kycklingen och fräs nu svampen i någon minut.

Vänd ner de kokta ärtorna, kycklingen & svampen i risotton när den är nästan klar. Riv ner rikligt med parmesan och smaka av med salt, peppar och citron.

Servera med lite goda grönsaker och en skiva bröd.

Ta det lugnt, ha det skönt och njut!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Susanna B.

    Hej Frederik. Marsipanbåten låter som en dröm! Jag älskar marsipan och mandelmassa. Här i USA är det en ganska ovanlig ingrediens. Jag har använt det i bakverk och efterrätter och folk blir lyriska. Dem har liksom inte upptäckt mandelmassa och marsipan än…I allafall blir jag avis på er som får gå på svensk julmarknad. Mysigt!!!

  2. frederik

    Marsipanbåten är som en dröm. Mängder av olika varianter på marsipan och olika sorters choklad. Farligt gott & supermysigt med julmarknader! Lite snö hade inte varit fel dock… 🙂
    //F

  3. billan

    Julmarknader är så mysigt och trevligt, fast jag tycker det är tråkigt att ni inte fått nån julesnö. Till helgen ska jag testa både cognacssenapen och sillen, blir väl nått inlägg på min blogg. En god fortsättning på julförberedelserna och en skön helg önskar jag dig.!

  4. frederik

    Ja visst är det väl fantastiskt mysigt! Om ytterligare en vecka ska jag testa senapen. Då får vi se om den blev bra eller ej.. 😉 Lycka till med julpysslandet! Hej hej
    //F