Grönkålssoppa med halvförlorade ägg

Här kommer en värmande underbar soppa som passar perfekt till julstök och pysslande. Receptet är i grunden ett recept från Mr Mannerström. En av våra absoluta kungar i det svenska köket.

Det rekommenderas att servera en skinkmacka till så soppan kanske passar allra bäst i mellandagarna då resterna av julskinkan skall sänkas…

Grönkålssoppa med halvförlorade ägg

4 portioner

500 g fryst, hackad grönkål
1/2 fänkålsstånd
1/2 gul lök
1,2 l spad från skinkan (eller köttbuljong)
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 msk vetemjöl
1 msk smör
4 ägg
4 rejäla skivor bröd
Julskinka & senap
I kockens glas: De Bortoli Semillon Chardonnay (nr 16446)
I kockens öra: Tommy Körberg – O Helga natt

Hur overkligt bra är Tommy Körberg egentligen? I sällskap av denna trevliga chardonnay blir livet nästintill oslagbart bra!

Koka upp spad/buljong.

Ansa och tvätta fänkålsståndet. Hacka lök och fänkål grovt och fräs i lite smör i en stor kastrull. Låt gå i ca 2-3 minuter.

Mortla fänkålsfrön och tillsätt. Slå sedan på varm buljong och koka i 20 minuter.

Tillsätt grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare. Pudra över mjölet och mixa lite till. Passera soppan genom en finmaskig sil och klicka sedan i lite smör. Håll varm.

Koka upp ca 3 dl vatten, 1 msk ättika och en nypa salt i en stekpanna. När det sjuder, knäck mycket försiktigt ner äggen och låt dem sjuda tills hela vitan stannat men gulan fortfarande är rinnig.

Servera soppan med det halvförlorade ägget och en skinkmacka med stark, grovkornig senap.

Smaklig jul på er!

//Frederik

Du kanske också gillar