Cognacssenap & Krämig Sherrysill
Jag har ett flertal gånger testat att göra olika sorters senap vid juletid, men aldrig riktigt lyckats. Jag vet inte om jag lyckats denna gång heller, men skam den som ger sig. Inom två veckor får jag svar på hur bra det blev (eller dåligt… )
Receptet fann jag i senaste Allt om mat, men jag måste ju självklart ändra någonting så jag la till lite cognac. Hoppas det smakar…
Honungs- och cognacssenap
80g gula och bruna senapsfrön
1 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3 msk rapsolja
2 msk flytande honung
1 msk cognac
I kockens glas: Irish-cream kaffe
I kockens öra: Louis Armstrong – White Christmas
Krossa senapsfröna rejält i en mortel. Tillsätt sedan socker och vinäger.
Rör ner vatten, olja och honung lite i taget. Vänd till sist ned cognac.
Låt stå svalt i 2 veckor och invänta resultatet med lika stor spänning som jag.
—
Varje år skapas det mängder av olika sillsorter. Min personliga favorit är utan tvekan denna krämiga Sherrysill. Give it a go!
Krämig Sherrysill
1 burk inläggningssill
1 dl eko crème fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 finhackad rödlök
2 msk Sherry
Skölj inläggningssillen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär den i bitar.
Blanda samman crème fraiche, chilisås, Sherry & finhackad rödlök. Vänd till sist mycket försiktigt ner sillen.
Låt stå i 2 dygn.
Smakligt julbord på er vänner!
//Frederik