Maries laxpizza på Jungfruskäret
Efter två underbara dygn på Utö så sa vi adjö till Linda och Olle och gav oss iväg norrut. Vi passerade Ornö och siktade sedan nordost mot Nämdös utskärgård. Vi tog oss in genom det smala gattet in i Jungfruskärets vackra vik och la oss för natten.
I närheten av Jungfruskär ligger Vånö med en riktigt fin laxodling. Läs mer här.
Väl på plats tog vi oss en tur i vår tvåmannakajak och fann att viken kryllade av fisk. Jag lyckades ta två fina abborrar vilket är en enorm fångst för en usel fiskare som jag själv. Dock hade vi fyllt upp kylen när vi var på Utö så det behövdes ingen annan mat. Abborrarna fick således glatt hoppa tillbaka i havet.
Marie stod för middagen denna dag vilket innebar att jag låg raklång på akterdäck med ett korsord och en kall pilsner och lyssnade på Povel Ramel. 🙂
Laxpizza på en låga
I kokboken På en låga finns många bra ”båtrecept”. Här kommer ett exempel;
2 portioner
Deg:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl vatten
2 msk olivolja
Topping:
1 dl färskost med pepparrot
150g rökt lax i skivor
100g ruccola
Flingsalt
Citron
Olivolja
Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vattnet. Knåda degen hårt och gör två platta ganska stora bröd. Stek i stekpanna med lock i olivolja ca 5 minuter på varje sida.
Bre på ett rejält lager färskost på brödet och lägg ut ruccola och lax. Pressa över lite citron, strö över lite flingsalt och ringla över lite olivolja.
Mycket, mycket gott!
//FZ