Lyxig focaccia x 2
Focaccia kan varieras i all oändlighet och är ett magiskt gott tillbehör till nästan vilken måltid som helst. Följ grundreceptet nedan och toppa sedan ert vackra bröd med vad ni vill. Bilden ovan är en focaccia med getost, rå mycket tunt skivad potatis, svartpeppar och rosmarin. Sprid ut godsakerna på brödet innan det bakas av.
Bilden nedan är en focaccia med hala basilikablad, vitlöksolja, körsbärstomater och flingsalt.
Örtfylld focaccia
Brödet:
9 dl vetemjöl special
25g jäst
4 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
Fyllningen:
Ja, säg det. Bara er egen fantasi sätter gränserna. 🙂
I kockens glas: Lantieri Brut (96209) Ita
I kockens öra: Elvis Presley – Just Pretend
Blanda ihop olja, mjöl och salt i en stor bunke. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i vattnet som skall vara 37°C. Blanda samman med mjölet.
Bearbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa under en handduk i 40 minuter. Här finns det ju massor av tid till att njuta av lite Elvis. ”Just Pretend” är en av hans bästa låtar i min mening, men kanske inte den mest kända. Till er som missat den så kan jag bara säga grattis till njutningen ni har framför er.
Sätt ugnen på 225°C och fundera en sekund på livet och låt några klunkar Lantieri smaka. Du har all tid i världen så ta en klunk till.
Pensla en långpanna med lite olivolja. Häll över den jästa degen i långpannan och mjöla era händer. Tryck ut degen jämt.
Fördela er goda fyllning ovanpå brödet eller i små fördjupningar om ni så önskar. Låt jäsa utan duk i ytterligare 20 minuter.
Pensla foccacian med lite vatten och strö över flingsalt och grädda brödet i ugnen i ca 25 minuter.
Glatt äro livet i köket!
Kolla in veckans bok på min bokblogg. Vin & Sydafrika är det som gäller…
//Frederik
Maria
Tack för focaccia-inspiration! Potatis o getost måste testas… annars är jag så insnöad på rosmarin… eller snarast så är det väl för att det är så oslagbart gott 😉