Kungskrabba med sting

Kungskrabba lyxlagat

Många av oss har väl varit i Thailand och avnjutit både sol och bad, men det jag framhåller som det bästa av allt är ändå den kulinariska upplevelsen. Jag brukar ofta laga mat som är inspirerad av thailänds bbq. Dock är det oftast bakad potatis som används där, men klyftpotatis fungerar givetvis toppen det med. Nedan finner ni en helt fantastiskt smakbomb. Sött, salt, hett, syrligt, lyxigt och grymt gott! Njutning vänner!

KUNGSKRABBA MED HET & SÖT TOMATSALSA

4 middagsportioner

Kungskrabban:
800 g ben från norsk kungskrabba
1 lime
1 gul lök
1 klyfta vitlök
knippe bladpersilja
1 grön chilifrukt
1 röd chilifrukt
Fisksås
Rapsolja
Tomatsalsa:
3 stora mogna tomater
½ rödlök
1 grön chilifrukt
1 lime
1 kruka koriander
salt & svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk råsocker
Serveras med klyftpotatis

Kungskrabban: Dela benen på längden och sedan i 10 cm långa bitar. Gröp ur köttet och skär det i grova bitar. Kärna ur och finhacka chilifrukterna, finhacka persilja och riv den skalade gula löken. Blanda allt med 1 msk rapsolja, saften från 1 lime, pressad vitlök och ett gäng stänk fisksås. Smaka av sältan. Marinera krabbköttet i cirka 30 minuter i rumstemperatur.

Potatisarna: Sätt ugnen på 225°C och fixa till era bästa potatisklyftor. Skär potatisar i klyftor, lägg på en plåt och ringla över rikligt med rapsolja. Krydda med salt och peppar. Har ni lite extra vitlök och färska örter så blanda gärna in det i leken. Baka av potatisarna i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.

Tomatsalsan: Skala limen med en kniv och filéea den, dvs skär ut fruktköttet i små fina klyftor. Lägg klyftorna i en skål och pressa sedan det kvarvarande av limen i en bunke. Tillsätt sockret till limesaften och rör runt så att det löses upp.

Skär tomaterna i klyftor och släng bort det vattniga kärnhuset. Hacka tomatköttet i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Kärna ur och finhacka den gröna chilifrukten.

Blanda tomathack, rödlök, chili, grovt hackad koriander med limeklyftorna, limesaften med socker, två nypor salt, lite svartpeppar och oljan. Rör runt och låt sedan stå i rumstemperatur tills servering.

Åter till kungskrabban: Lägg tillbaka det marinerade köttet i skalen och lägg dem med köttet uppåt i en ugnsfast form, sida vid sida. Ställ in formen överst i ugnen när det återstår cirka 5 minuter av potatisarnas tid.

Servera krabbköttet i sina skal tillsammans med ugnsbakad klyftpotatis och tomatsalsan.

Glöm inte att kika in på Norsk Fisk Facebook för fler av mina recept med godis från havet. Happy life!

//Frederik Zäll

 

Du kanske också gillar