Pizza Radicchio
Pizza är livslyx om man bara lägger lite tanke bakom det hela. En helt magiskt god smak med stor sötma och snyggt mött av flingsaltet och magretton. De smakrika raddichiobladen är kronan på verket. Njutning!
PIZZA RADICCHIO
4 pizzor
Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
En god och tjock tomatsås
Radicchiosallad
Magretto i skivor (kotlettrad)
Riven mozzarella
Buffelmozzarella
Färsk oregano
Olivolja & balsamvinäger
Flingsalt & Svartpeppar
Balsamicolök:
1 rödlök i tunna skivor
1 msk olivolja
1,5 msk råsocker
4 msk balsamvinäger
Börja med att göra degen. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
Därefter är det dags för löken. Hetta upp olivolja i en lite kastrull och fräs lökringarna utan att de tar färg. Slå på råsocker och blanda runt. Låt gå tills sockret är helt upplöst. Slå på balsamvinäger och vänd runt. Låt sjuda vidare tills en syltliknande konsitens innfinner sig, cirka 5-6 minuter. Ställ åt sidan.
Riv radicchioo i stora bitar, slå på lite olja och vinäger, salt & peppar. Kasta runt och ställ svalt.
Sätt ugnen på 200°C med bakstenen på plats.
Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord.
Fyllningen monteras i följande ordning; Tomatsås, färska oreganoblad, balsamlökar, magretto och sist riven mozzarella. Baka av pizzan i några minuter tills den är lätt gyllene i kanterna och bubblande ovanpå.
Ta ut pizzan och lägg på skivad mozzarella och marinerad radicchio, avsluta med lite svartpeppar och lite flingsalt.
//Frederik