Hemmagjord Hamburgare

Ankarsum assistent köttkvarn

Hemmagjord hamburgare stod på menyn i helgen och det är delikat och lyxlagat som få andra ätbara ting! 🙂

Jag har köttkvarnspaketet som tillbehör till min Ankarsrum Assistent, men jag har inte hunnit testa det förrän nu i helgen alltså. Resultatet blev som ni förstår mycket tillfredsställande och glädjande. Så här gjorde jag;

Ankarsum Assistent kött till hamburgare

Till hamburgarna valde jag cirka 1 kg högrev & cirka 125 gram rökt sidfläsk. Skär köttet i bitar tillräckligt små för att passa i köttkvarnens matningsrör. Därefter är det bara att lägga upp det hela på matningsbordet och varsamt och långsamt låt det malas i er maskin. Se till att alla delar är väl rengjorda innan ni kör igång.

Ankarsum Assitent köttkvarn i arbete

Jag valde en mellanstorlek på hålskivan så att färsen får en hyfsat grov känsla. Det gör att hamburgarna får en köttigare smak och framförallt konsistens. Se bilden nedan…

Ankarsum Assistent köttkvarn i närbild

När färsen är mald så är det smart att köra igenom en skalad skuren gul lök i kvarnen. Det gör att det blir mycket lättare att rengöra den sedan.

Denna smakkombination av högrev och rökt sidfläsk gör hamburgarna väldigt välsmakande. Jag valde att krydda upp dem lätt med salt, svartpeppar, en nypa cayennepeppar och lite, lite bbq-sås. Kom ihåg att smaka av smeten. Provstek en liten klick och smaka av…

Nu är det dags att ta med matlagningen utomhus och då kanske även det är tid för en kall pils och lite finfin musica..?

I kockens glas: Sierra Nevada Pale Ale (1525)
I kockens öra: Johnny Cash – I’ve Been Everywhere

Grymt välsmakande ale som sitter som en smäck tillsammans med dofterna från grillen och fräsande ljudet från hamburgarna kommer att kompas riktigt fint av Mr Cash och låten med grymt rolig text. Glädjeliv alltså… 🙂

Hamburgare vid weber q

För att få finfina hamburgare så använder jag en stansring, det vill säga en metallform som jag oljar in så att jag enkelt kan lyfta bort den efter att jag format mina hamburgare. Denna sats på strax över 1 kg ger ungefär 8-9 ganska stora hamburgare. Täck över dem med plastfilm och låt dem dra i kylskåpet i minst 1 timme. Då sätter sig färs och form bra, vilket gör det lättare vid grillning. Gör man inte detta så är det lite större risk för att burgarna går sönder vid grillningen.

Hamburgare weber q

Se till att grillgallret är rengjort. Olja in det och torka det helt rent med en trasa. Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Pensla hamburgarna med lite, lite, lite olja och lägg dem sedan på direkt värme, det vill säga direkt ovanför värmekällan. Se till att de får fin färg och grillas nästan halvvägs igenom. (Detta kan man enkelt se på sidan av hamburgarna. Man ser alltså ganska bra hur långt upp på kanten tillagningsprocessen nått.) Vänd därefter burgarna med en stekspade och grilla dem klara även på den andra sidan.

Lyft av era finfina hamburgare och låt dem vila i folie tills gästerna satt sig runt bordet och gör sig redo för att hugga in.

Hemmagjord Hamburgare Lyxlagat

Vi valde att servera våra hemmagjorda hamburgare med bbq-sås, cole slaw, tomat, sallad och goda hemmabakade hamburgerbröd.

Lyxlagat och ”lyxätet” som få andra ting som sagt! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Öl till hamburgare | Öl med mera

    […] grillsäsongen är i antågande – har du premiärat? – är helt klart och Frederik Zäll på bloggen här bredvid har skrivit om bästa hamburgaren i grillen – med tips på hur man får en riktigt lyckad […]

  2. Hanna

    Men du de där hamburgarna ser ju såå goda ut!! Men om man som jag inte äter fläsk? Har du något tips på hur man gör då?

  3. lyxlagat

    Hej Hanna, om man äter nöt men inte fläsk så går det så klart att utelämna just fläsket. Gillar det i burgarna dels för fläskets fina fett och dels för den rökiga smaken, men vill man så kan man alltså mala endast nöt och antingen röka burgarna i två-tre minuter innan grillning eller tillsätta lite ”Liquid Smoke” som brukar finnas bland såser och kryddor i livsmedelsbutikerna… God lycka! 🙂
    //F

  4. Hamburgare à la Fredrik Zäll | BakaMera.nu

    […] Klicka här för receptet på Fredriks lyxburgare! […]

  5. Chiliburgare | Lyxlagat

    […] Gryyymt gott blev det. Tänkte inte ge bort receptet på detta ännu, men kolla gärna in mina hamburgare som jag bloggat om tidigare […]

  6. Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Chiliburgare

    […] Gryyymt gott blev det. Tänkte inte ge bort receptet på detta ännu, men kolla gärna in mina hamburgare som jag bloggat om tidigare […]