Grillat i skärgården
Sådär ja, overkligt god mat framför fötterna när man sitter på klipphällen på Hjälmö Västerholme med Lillbåten vilandes i den lugna viken. Vinden som vi hört talas om på radio biter inte alls där vi ligger mycket väl skyddade utan det är endast små, små krusningar som syns på den förövrigt spegelblanka 19-gradiga vattenytan. Badshortsen hänger på tork, ett glas rött är upphällt och serverat, grillen är tänd och livet kan väl inte bli ens en millimeter bättre…
Grillad fläskkarré med grönsaksspett
2 portioner
2 riktigt tjocka fettsprängda skivor fläskkarré utan ben
1/2 rödlök
1/2 gul lök
4 körsbärstomater
1 zucchini
1 kall kokt morot
6 kalla kokta färskpotatisar
1 knippe salladslök
4 blötlagda trägrillspett
En god, gärna het BBQ-sås
Salt, svartpeppar & citron
Rapsolja
I kockens glas: Bundustar (nr 2025)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Dans på Sunnanö
Vill ni helst av allt dricka öl till maten så tycker jag ni ska kika här>>>
Tänd grillen och låt briketterna bli gråaskiga eller se till att gasolgrillens inre är riktigt hett.
Trä grönsakerna vackert på spetten. Zucchinin hyvlas och rullas ihop innan den fästs på spetten. Salladslöken kan grillas separat. Pensla spetten med rapsolja runt om och krydda med salt och peppar. Låt dem rinna av lite innan de grillas eftersom oljan gör att det brinner. Grilla sedan spetten så att de får fin färg och blir genomvarma.
Jag brukar göra egen bbq-sås, men på Lillbåten fick det bli en färdigköpt. Vi hittade en som var riktigt bra faktiskt. Kommer givetvis inte ihåg märket, men den var riktigt het vilket jag anser vara ett stort plus. 🙂
Pensla ett tunt lager bbq-sås på köttskivorna och peppra lätt. Saltet kan vi ta efteråt… Grilla köttskivorna på det rykande varma grillgallret. Några minuter på varje sida, utan att vända på skivorna hit och dit. Man vänder en gång, när ena sidan är klar. Lägg då grönsaksspetten åter på grillen så att de blir lagom varma tills serveringen.
När köttet och spetten är klara, salta köttskivorna och servera direkt. Den goda bbq-såsen som penslats på köttet serveras även till maten. Glädje, glädje & livskvalitet! 🙂
//Frederik