Chicken tandoori med ljuv sallad
Idag är det indiskt på grillen. Här har ni en rysligt god måltid som jag tycker ni ska testa till kvällen. Smakligt vill jag lova.
På min andra blogg finner ni idag kombinationen av mat och Pale Ale. Vad serverar man för att få den perfekta kombinationen? Krabbtoast är ett av de finfina tipsen.
Jag har ett recept på Chicken Tikka i min senaste bok Lyxlagat på grillen, men idag är det en Tandooriliknande variant som presenteras.
Chicken tandoori med ljuv sallad
4 kycklingbröstfiléer, skinn- och benfria
2 dl matlagningsyoghurt
1 näve färsk basilika, citronmeliss och mynta
2 tsk Garam masala
1/2 citron
1 lime
3 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
1 bit ingefära (ca 1 halvtum)
Salt & svartpeppar
Fixa köttet på morgonen så har marinaden bitit lagom till kvällsmaten.
Putsa filéerna och skär dem i bitar lagom stora för spett. Lägg bitarna i en stor bunke och pressa över 1/2 citron. Tvätta och zesta över limeskalet, riv ner skalad ingefära, pressa i vitlöksklyftorna och strö över finhackade färska örter och finhackad chili (urkärnad). Tillsätt även Garam masala (finns i kryddhyllan) och lite salt och peppar. Gnid nu in kycklingköttet i kryddblandningen så att alla bitar verkligen får rejält med smak. Avsluta med yoghurten och om man så önskar en droppe röd och en droppe gul hushållsfärg för den fantastiska färgens skull. Blanda noga och låt stå i kylen under dagen.
Tänd grillen och gör salladen redo. Vänta dock med dressingen tills servering, annars blir den blöt och hängig.
Salladen
2 morötter
1 rödlök
1/2 gurka, urkärnad
1 näve haricots vert
1 knippe rädisor
1 påse plocksallad
1 kruka koriander
1 lime
1/2 tsk sesamolja
2 msk olivolja
1 tsk heta torkade chiliflingor
1 nypa salt
Skala och hyvla morötterna fint, skiva rödlöken, gurkan, rädisorna mycket tunt. Förväll hastigt haricots vert i sjudande vatten. Hacka korianderbladen grovt och dela plocksalladen med nävarna. Lägg allt i en stor salladsskål.
Blanda saften av en lime, sesamolja, olivolja, chiliflingor och salt.
Grillen kanske är riktigt het nu..? Lyft ur kycklingbitarna och skrapa av marinaden så gott det går. Trä bitarna på spett och grilla dem fint på mycket het grill. Koka upp den överblivna marinaden i en kastrull på grillen och låt sjuda. När spetten är klara, lägg dem på ett fat, häll den kokande marinaden.
Ringla dressingen över salladen och servera sedan hela härligheten. Gärna lite naanbröd till. Helt galet gott! 🙂
Lyssna på Beatles – Within You Without You för den rätta softa stämningen vid grillen. Kanske en Cobra (nr 1623) kan passa..? Vänta… Jo, visst! Den passade! Haha!
//Frederik
Jens
Testa det i onsdags och det blev riktigt gott 😀