Grillad laxsida med pesto & risoni

grillad lax, laxsida, grilla fisk, grillad fisk, lax, lyxlagat, frederik zäll, sommarmat, fisk, pesto, risoni, sommarmiddag

Ja, solen har sannerligen gassat på oss, åtminstone under delar av lördagen och söndagen. Ljuvligt, inget annat än ljuvligt!! Som ni kanske vet så kommer jag att ha en hel del att göra framöver med tanke på vad som stundar enligt denna länk… Overkligt mäktigt!!! 27 konserter europa runt.

Eftersom denna resa pågår under en stor del av sommaren så har min kära fru bett om en grillskola, hon tänker minsann inte missa all den goda maten bara för att jag är borta liksom, haha! 🙂 Igår var det läge för Marie att fixa en löjligt bra grillad lax, baserat på något recept som jag tror jag såg på Ica’s hemsida, inte säker dock, haha. (Längst ned har jag listat ingredienserna för enkelhets skull…)

grillad lax, laxsida, grilla fisk, grillad fisk, lax, lyxlagat, frederik zäll, sommarmat, fisk, pesto, risoni, sommarmiddag

En laxsida som först penslats med olivolja, sedan rubbats med citronzest, chilipulver, paprikapulver, rosépeppar, svartpeppar, flingsalt och lite torkad oregano. Till laxen serveras en pesto, eller vad man nu ska kalla det. Jag tog lite allt möjligt jag hade hemma och gjorde enligt följande;

Rosta solroskärnor i torr stekpanna. Lägg i en mixer tillsammans med färsk bladpersilja och basilika, riv över rikligt med parmesan, ringla över en rejäl dos olivolja och pressa i en klyfta vitlök. Krydda med salt och peppar. Mixa till en slät, tjock kräm. Smaka av med citron.

grillad lax, laxsida, grilla fisk, grillad fisk, lax, lyxlagat, frederik zäll, sommarmat, fisk, pesto, risoni, sommarmiddag

Vi använde oss igår av vår gasolgrill, borsta gallret rent, olja in och torka av. Tänd grillen, stäng locket och låt grillen bli rykande het. Dra ned temperaturen till medium och lägg laxen på direkt värme, dvs rakt över värmekällan. Skinnet nedåt. Låt laxen ligga i några minuter tills innertemperaturen ligger på cirka 45°C. Vänd då laxen och låt den grillas på köttsidan i ytterligare någon minut tills innertemperaturen ligger på 53-55°C. Då är den klar.

grillad lax, laxsida, grilla fisk, grillad fisk, lax, lyxlagat, frederik zäll, sommarmat, fisk, pesto, risoni, sommarmiddag

Pressa en halv citron över laxen, servera med risoni som blandas med peston, avokado, tomater, rödlök och bladspenat. Enkelt som tusan, snabbt men ack, ack, ack så Lyxlagat!!! 🙂

GRILLAD LAXSIDA

2 portioner

400 g laxsida med skinn
1 citron, zest & saft
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk mortlad rosépeppar
1/2 msk torkad oregano
olivolja
flingsalt & svartpeppar
2 portioner risoni
1 mogen avokado
1 rödlök, fint skivad
2 tomater, tärnade
Bladspenat
Pesto (typ):
10 kvistar bladpersilja
10 kvistar basilika
1 klyfta vitlök
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl riven parmesan
3 msk olivolja
Ev lite vatten för konsitensens skull
Citron, salt & peppar

//Frederik

 

Du kanske också gillar