Grillad lax på planka med äpple- & romansallad

Middag nummer två av sju är nu tillagad och avnjuten med största möjliga glädje! 🙂 Här kommer receptet.

Grillad lax på planka med äpple- & romansallad

ca 800 g laxfiléer
2 klyftor vitlök
1 kruka romansallad
1 knippe rädisor
2 äpplen
250 g grön sparris
3 röda lökar
2 morötter
några skivor dagsgammalt grovt bröd
2 msk smör
1,5 dl majonnäs (från gårdagens recept)
1 dl turkisk yoghurt
Olivolja
Flingsalt &  ekrökt svartpeppar
1 grillplanka av svensk al

I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 89110)
I kockens öra: Peps Person – En del & andra

Blötlägg grillplankan i 60 minuter. Jag använder idag en planka av svensk al. (Finns att inhandla i välsorterade butiker bland grilltillbehör osv.)

Skala och pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med 4 msk olivolja. Pensla laxfiléerna med vitlöksoljan, salta och peppra runt om och låt dra i rumstemperatur under lite plastfolie. Jag använder idag en ekrökt svartpeppar som tillsammans med plankan som laxen ska grillas på kommer att ge en underbart söt, härligt rökig ton på firren.

Tänd kolgrillen med briketter och njut, bara njut av denna löjligt goda pils. Peps, vår gode nationalskald sätter en overkligt skön stämning idag. Grymt!

Igår gjorde jag en majonnäs och sparade hälften till dagens middag. Rör ihop den majonnäsen med 1 dl turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt. Finns det lite vitlök kvar i vitlökspressen så mosa ut det med en gaffel och rör ner i såsen.

Tärna det grova brödet och stek det gyllene i smör. Låt rinna av på hushållspapper.

Lägg laxfiléerna ovanpå den blöta alplankan och ställ plankan på det heta grillgallret. Lägg lock på grillen och låt stå i 20 minuter eller tills laxens innertemperatur är ca 60°C.

Fixa till salladen under tiden. Bryt av och släng de träiga ändbitarna på sparrisarna. Koka upp lite lättsaltat vatten och blanchera sparrisarna i 30 sekunder. Lyft ur dem och lägg dem i iskallt vatten.

Riv loss bladen på romansalladen och skölj väl. Lägg ut salladen på ett stort fat.

Riv skalad morot. Skala och skiva rödlöken fint. Tärna äpplena, ansa och dela rädisorna på mitten. Lägg allt detta goda tillsammans med sparrisarna på salladsbladen.  Precis innan servering ska salladen dressas. Ringla över yoghurtmajonnäsen och strö över en nypa flingsalt & nymald svartpeppar.

Strö över krutongerna och ringla över lite olivolja. Servera den härliga sommarsalladen med den plankgrillade laxen.

(Återigen så är ingen egen ingrediens tillagd förutom salt och peppar.)

Maten räckte gott och väl till middag för mig, Marie & Elvis. Vi fick dessutom varsin rejäl lunchlåda och när dessa var packade så hade jag ytterligare lite lax kvar. Dessa bitar frös jag in och de kommer att bli ett par löjligt goda rökiga laxburgare på kolgrillen inom kort. Overkligt kul liv! 😀

Klicka på loggan ovan för att ta er till Save Food på facebook.

Du kanske också gillar

  1. Laxburgare på grillen | Lyxlagat

    […] den färdiggrillade laxen från mitt tidigare recept (se denna länk) så hade vi lite gott ljust bröd, sallad, tomater, skivad rödlök och en overkligt god sås på […]

  2. Lyxlagat vann SaveFood-tävlingen! | Lyxlagat

    […] Grillad lax på planka med äpple- & romansallad […]