Aprikosspäckad kyckling i tagine

All right, vi är inne på bidrag nummer tre av sju i tävlingen Save Food. Man kan läsa mer om tävlingen om man läser mina tidigare inlägg från denna vecka. I kväll har här skapats en liten crossover. Indien möter Marocko kan man nog säga… Nu kör vi gott folk! 🙂

Aprikosspäckad kyckling i tagine

1 hel kyckling, ca 1,3 kg
3 dl basmatiris
250 g gul lök
250 g morot
1 purjolök
2 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
100 g torkade aprikoser
1 tsk spiskummin
3 tsk gul curry
1 kruka mynta
2 dl grädde
2 dl vatten
50 g ghee (görs på 100 g smör)
några stänk tabasco
Turkisk matlagningsyoghurt
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Casablanca Beer (nr 88482)
I kockens öra: Toto – Africa

Spännande öl från beställningssortimentet. Ska ni ha en fest med tema kryddstark afrikansk mat så är detta öl ett mycket bra tips.

Skölj er tagine under rinnande vatten och låt den fuktas väl. Sätt ugnen på 175°C.

Lägg kycklingen på rygg och lossa försiktigt skinnet på magen, bakifrån. Trä försiktigt in ett finger och se till att skinnet släpper utan att det går sönder. Se även till att det släpper från låren. Man får varsamt lossa skinnet på en sida i taget, annars riskerar man att göra hål i skinnet och då rasar hela idén… Nu tänkte jag att vi ska göra en fyllning.

Mixa med en stavmixer ihop en urkärnad röd chilifrukt och de torkade aprikoserna tillsammans med några stänk tabasco och två skalade klyftor vitlök. Smaksätt även röran med en nypa salt och nymald svartpeppar. Fördela blandningen under skinnet på kycklingen.

Skala och dela gul lök och morot i mindre bitar. Dela och skölj purjolökens vita del. Skär den i strimlor.

Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret är skirat, häll försiktigt den klara delen i en stekpanna. (Det är denna klara del av smöret som jag kallar för Ghee…) Restprodukten kan ni slänga bort. Hetta upp det skirade smöret i stekpannan och fräs lök, morot och purjolök i några minuter. Vänd ner några strimlade blad mynta och fyll sedan kycklingen med godiset. Det som inte får plats i kycklingen strös runt om senare. Bind upp kycklingen och salta och peppra lätt runt om.

Skölj riset och bred sedan ut det i ett jämt lager i botten på grytan.

Vispa ihop grädden med curry, spiskummin och vattnet. Salta och peppra väl. Häll det över riset och placera sedan kycklingen i mitten med överbliven fyllning runt om.

Lägg det fuktiga taginelocket på och fyll den lilla koppen i lockets handtag med iskallt vatten.

Ställ hela grytan i den varma ugnen och låt stå i 2 timmar. Tag av locket på taginen de sista 10 minuterna och låt kycklingen få lite fin färg. Mät sedan kycklingens innertemperatur till 80°C. Strö över några blad mynta och klicka över lite yoghurt vid servering.

Smaklig spis vänner!

Vi åt mycket gott och är nu galet mätta. Vi fick dessutom en härlig lördagslunch som ni ser. Den lilla ”duschmössan” var ju mycket praktisk må jag säga.

Koka upp 1 liter vatten med lite morot, gul lök, svartpeppar och resterna från kycklingen. Låt sjuda på svag värme i tre-fyra timmar så har vi en god buljong som vi behöver på söndag. 🙂

Fortfarande har jag inte lagt till en enda ingrediens i något av mina recept, utöver salt, peppar och vatten.

//Frederik

Klicka på loggan ovan för att ta er till Save Food på facebook.

Du kanske också gillar