Rökt grillad fläskfilé

Ojojoj, idag har här lagats mat mina vänner. Jag påbörjade faktiskt den nyss inmundigade middagen redan klockan 11.45 i förmiddags då jag eldade igång min rök. Det är alltså dags för mitt fjärde tävlingsbidrag i temat Save Food. Kolla bakåt i bloggens arkiv för tidigare bidrag och information om tävlingen. Nu kör vi!

Grillad rökt fläskfilé
Rödkålsmarmelad, tomat- & löksallad, chiliyoghurt, vitlöksbröd & färskost

4 portioner

ca 800 g fläskfilé
zest från 1 citron
2 klyftor vitlök
olivolja
500 g kall kokt potatis
Rödkålsmarmelad:
250 g rödkål på burk
1 rödlök
5 stänk tabasco
Tomat- & löksallad:
250 g tomat
1 rödlök
2 msk olivolja
Chiliyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 röd chilifrukt
1 msk olivolja
några stänk tabasco
Vitlöksbröd:
½ grovt bröd
2 klyftor vitlök
färskost

I kockens glas: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (nr 11528)
I kockens öra: Johnny Cash – Ain’t no grave

Rökt kött känns ju lite cool cowboy, så en Torpedo och Johnny Cash blir helt perfekt en dag som denna… Jag har valt att kallröka min fläskfilé i min fina murade rök jag har vid matkällaren.

Skulle ni vara lyckliga och faktiskt ha en liknande variant så elda med lite torr björkved, lite fuktig björkved och lite papper (för tändningen) och några kvistar enris. Så har jag gjort. När bra rök finns i röklådan som jag har uppe vid mitt utekök så kan fläskfilén läggas på galler. Cirka 4 timmar ger finfin röksmak. Obs, detta är alltså en kallrök och temperaturen överstiger aldrig 30°C. Skulle ni inte ha en rök av detta slag så finns faktiskt rökt fläskfilé att köpas i butik…

Zesta en citron och pressa två klyftor vitlök. Rör ihop det med några nypor salt och svartpeppar och häll på 4 msk olivolja. Pensla de rökta fläskfiléerna med oljan och låt marinera i 1-2 timmar i rumstemperatur.

Gör i ordning kolgrillen så att ni kan grilla på både direkt och indirekt värme, dvs samla ihop briketterna i en rad på ena sidan. Tänd, låt brinna, invänta glöd och njut av livet, det overkligt goda! 🙂

Under tiden grillen gör sitt kan vi fixa till övriga godsaker. Vi börjar med rödkålsmarmeladen. Skala och finhacka löken. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs lökhacket lätt. Tillsätt rödkålen och vänd runt. Stänk i lite tabasco, salta och peppra och låt puttra i fem minuter. Ställ sedan att svalna tills servering. Gärna i kylskåp.

Chiliyoghurten görs genom att hacka chilin med fröna kvar (Vi fick en ganska soft chili, därför sparar jag de heta fröna), vänd ihop hacket med yoghurt och olivolja. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Låt stå i kylskåp tills servering.

Nu är det dags för tomat- och löksalladen. Skala och skiva rödlök så tunt ni kan. Skölj och skiva tomaterna. Vänd ihop de båda vännerna i en salladsskål och ringla över olja. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp tills servering.

Rör ihop färskosten med 2 pressade vitlöksklyftor och ställ fram på bordet.

Lägg köttet i folie och lägg det på indirekt värme i grillen, dvs inte direkt ovanför de glödande briketterna. När innertemperaturen är 58°C, ta ur dem ur folie och ge dem lite färg på direkt värme. Lyft därefter av dem och låt dem vila i folie i 10 minuter innan den skärs upp.

Gnid under tiden in brödskivor med en halv vitlöksklyfta och stek dem gyllene i olivolja. Den goda vitlöksfärskosten sitter som en smäck på brödet… 🙂

Potatisen ska som jag skrev överst vara kokt. Det enda vi gör nu är att steka på den i lite olivolja och strö över lite flingsalt.

Konstigare än så blev det inte mina kära vänner! 😉 Återigen, inga ingredienser är tillagda över huvud taget (förutom salt & peppar) utan jag har i alla fyra recept hittills endast använt mig av godsaker från de levererade matkassarna.

Dock blev det inget att lägga i fina matlådor eftersom vi hade Olle & Linda på besök. Maten slukades och det blev inte en endaste liten bit kvar… Save Food! Glädje! Hahaha!

Klicka på loggan nedan för att ta er till Save Food på facebook.

Du kanske också gillar

 1. Pip

  Du är fantastisk!!! Jag njuter av dina musik inlägg, bor i USA sedan 30 år tillbaks, håller genom dej kontakten med vad som pågår i musikvärlden i Sverige. Härlig blandning, gammalt, som jag, och nytt, fräsht som en vårmorron på västkusten!!!

  Du är en suverän kock. Jag tar ideer från dej, tusen tack för dej på jorden. En 62 årig fan i San Marcos Texas. PS. Skrev dej när jag bodde i Albuquerque, New Mexico. Kollar din site dagligen. The very best to you and your family. Never quit!!

 2. lyxlagat

  Hej, hej och tack, tack!
  Vilken underbart glädjande kommentar. Jag ska göra mitt bästa för att leva upp till dessa fina ord. Tack! Må så gott ”over there” och njut av allt det goda i livet. På återhörande! 🙂
  //Frederik