Matveterisotto med chorizo & grön sparris

Middag nummer fem blev ruggigt god. Jag har en gång varit på en matlagningsdate med den fantastiske kocken Claus Meyer från Danmark och då lagade vi bland annat till en risotto på korngryn. Jag tog inspiration av den rätten och fick till en riktig höjdare.

Kolla gärna bakåt i bloggens arkiv för de tidigare tävlingsrecepten och förtydligande om själva tävlingen Save Food som pågår i ytterligare två dagar.

Matveterisotto med chorizo & grön sparris

4 portioner

500 g chorizo
3 dl matvete
½ kruka bladpersilja
200 g riven parmesan
250 g grön sparris
saft från en citron, sparad från igår
1 l kycklingbuljong, kokt på fredagens kycklingrester
½ påse schalottenlök
3 klyftor vitlök
Tabasco
Olivolja
Salt & svartpeppar

I kockens glas: Contrada Salvarenza (nr 94418)
I kockens öra: Mark Knopfler – Sailing to Philadelphia

Grymt bra vin detta, oftast kanske med skaldjur eller fisk, men de citrusaktiga tonerna sitter perfekt med en lätt sjudande, citronsmakande risotto i sautépannan. 🙂 Mark Knopfler har verkligen ingen koppling till denna maträtt, men det är så bra, det är så sjuuukt bra så det är bara ren njutning.

Vi odlar ju en hel del hemma här på vischan och Marie skördade en helt galet stor mängd jordärtskockor igår. Eftersom vi är inne på temat Save Food så blev det till att göra lite soppa och frysa in i lunchförpackningar. Glädje! 🙂

Nu till dagens main event: Skala och finhacka alla schalottenlökar och vitlöksklyftor. Koka upp kycklingbuljongen som vi kokade ihop i fredags. Håll den varm. (Normalt sett hade jag använt mig av oxbuljong eller grönsaksbuljong till denna risotto, men eftersom det är Safe Food-tävlingen så försöker jag vara så mat- och miljösmart som möjligt och då passade det sig att koka ihop en buljong på resterna från i fredags. )

Koka upp lite vatten och blanchera sparrisarna utan de träiga ändbitarna i 30 sekunder. Lägg dem sedan i iskallt vatten och när de svalnat, på hushållspapper.

Hetta upp olivolja i en sautépanna och bryn korvarna som slantats innan. Lyft ur korvarna och lägg åt sidan.

Häll på ytterligare lite olivolja i samma panna och blondera schalottenlöken. Tillsätt efter en minut vitlökshacket och låt gå i ytterligare 30 sekunder. Vänd ner matvete och blanda runt. Låt fräsa i en minut eller två.

Slå på 1 dl buljong tillsammans med saften från den citron vi zestade igår. Tillsätt 6-7 stänk tabasco och låt fräsa tills all vätska kokat bort och matveten känns nästan helt torr. Tillsätt då 1 dl buljong och fräs till torrt, fortsätt med buljong på detta vis tills matveten gått i cirka 15 minuter och känns mjuk. (För min del så användes cirka 7 dl av buljongen.)

Dela sparrisen i mindre bitar och vänd ner i risotton tillsammans med korvslantarna, ganska grovt hackad persilja och riven parmesan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Ringla till sist över lite olivolja.

Enkelt, men overkligt välsmakande. Söndagslyx! 🙂

Jag, Marie & Elvis åt oss rejält mätta på detta recept och kvar fanns det mat till två rejäla matlådor.

Jag är fortfarande helt och hållet i den levererade matkassen och rotar, det vill säga jag har ännu inte lagt till någon egen ingrediens under dessa fem middagar som lagats i tävlingen Save Food. Glädje!

Elvis diggade dagens krubb. Smarrigt! 🙂 Klicka på loggan nedan för att ta er till Save Food på facebook.

Du kanske också gillar

  1. Lyxlagat vann | Lyxlagat

    […] Matveterisotto med chorizo & grön sparris […]