Grillad gädda vid Själsbottna

Gädda liten

Jag tillhör tydligen den ganska lilla skara som faktiskt tycker om gädda. Jag har svårt att förstå varför det inte är en mer omtyckt fisk att äta, men det spelar mig ingen roll. Jag behöver liksom inte predika att folk ska äta den, det räcker ju med att jag och min svåger Anders tycker det är gott. Vi delar gärna! 🙂

Vi hade kastat ankaret norrut och lagt fören söderut mot en liten, liten klippa i en liten, liten vik vid Själsbottna strax väster om Ljusterö. Ett par kast och mästerfiskaren fick en riktigt fin gädda på kroken. Efter mycket kämpande med att få loss draget och släppa tillbaka gäddan insågs att det var kört. Är det då kört så ska ju den fina fisken användas.

Fisken togs ur och fjällades direkt i havet och därefter hamnade den på dubbla folieark.

Snitta fisken i skinnet för att smakerna ska ha lättare att ta sig ned i det fina köttet. Krydda sedan invändigt med mycket grovt salt och svartpeppar. En rejäl näve dill och några skivor citron läggs i fisken tillsammans med lite fint skivad fänkål, finhackad schalottenlök och en rejäl dos olivolja. Även utsidan rubbads med salt, svartpeppar och ringlande olivolja.

Vik ihop folien ihop och rulla ihop kanterna tätt.

Grilla därefter fisken i cirka 25 minuter på en riktigt het grill med lock. Foliepaketet läggs lite till sidan om själva värmekällan (den heta kolen), dvs indirekt grillning. Vänd paketet mycket varsamt efter halva tiden.

Servera sedan härligheten med kokt potatis, gräddfil och finhackad rödlök. Overklig svensk skärgårdsmagi! 🙂

Sugen på en cocktail..? Kolla in veckans dryck på min andra blogg!

//Frederik

Du kanske också gillar