Grillad fläskfilé & Crème Brûlée Catalana

dsc_0021

God dag kära vänner, god dag.

Hoppas ni haft en alldeles grymt skön valborg. Det har så klart jag haft. Det blev ju en ganska lång ledighet för min fru så vi har verkligen kunnat passa på att njuta av det underbara sommarvädret. I torsdags hade vi som sagt middag med min syster och hennes familj, där vi bland annat bjöd på helgrillad entrecôte med primörer och en mycket god Crème brûlée Catalana som var smaksatt med apelsin & kanel. Ruskigt god faktiskt.

Crème brûlée Catalana

Ta ett vanligt recept på crème brûlée och när gräddmjölken skall kokas upp tillsammans med vaniljstång så lägg även ner 1 msk apeslinzest samt cirka 1 dm kanelstång.

Koka upp godiset och ställ sedan att svalna något. Enligt grundreceptet har du säkert redan vispat upp socker och äggulor till en porös smet. Blanda samman de båda smeterna med zest, kanel- och vaniljstänger & ställ smeten att dra i ett dygn i kylskåp.

Sila sedan upp i portionsformar och baka av i vattenbad enligt receptets instruktioner.

Strö över råsocker och bränn med liten brännare till underbar krust. Ojojoj…

———

Vi har även tagit första båtturen (för Marie) i år. Vi passade på att åka ut till min fars hus och pula lite med tomten, fiska & grilla korv. Ljuvligt så klart!

Här hemma på skutan har grillen också gott varm. Vi grillade hel fläskfilé och avnjöt den tillsammans med Leilas kalla potatissallad med äpple. Otroligt god och somrig mat som verkligen rekommenderas.

Helgrillad fläskfilé med potatis- och äppelsallad

2 portioner

400 g fläskfilé
chiliflingor
salt och nymald svartpeppar
1 tsk Äppelsicervinäger
2 msk olivolja
Potatis- och äppelsallad
600 g kokt, kall färskpotatis
2 st stora äpplen
1/2 dl Hellmans majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 klyfta vitlök
1/2 knippe gräslök
I kockens glas: Hoegaarden Witbier (nr 1563)
I kockens öra: Nancy & Lee – Summer Wine

Overkligt fantastisk låt och årets sommardryck tillsammans kan inte bli fel. Här kommer njutning, varsågod!

Gör klart potatis- och äppelsalladen först. Det är gott om den får stå och dra.

Blanda helt enkelt samman skivad kall kokt potatis, tärnat äpple med övriga ingridienser. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda.

Hetta upp grillen.

Blanda samman olja och äppelcidervinäger med chiliflingor. Skaka som en galning.

Salta och peppra fläskfilén runt om och grilla den till fin yta runt om. Skaka oljan och pensla hela tiden fläskfilén under tiden den grillas. När filén fått fin färg, linda in den i folie och lägg den på indirekt värme dvs utan värme rakt underifårn. Sätt in en stektermometer mitt i köttet och låt gå till cirka 70°C. Låt den sedan vila i minst tio minuter.

Serveras sedan glädjen med potatis- och äppelsallad och massa goda grönsaker. En helt fantastisk sommarmiddag!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Middagsklubben

    Måste säga att det är smartare att låta fläskkött gå till 60-63 grader, det eftersteks ju lite i sig självt och då når man lätt gradantalet strax under 70 som är perfekt.