Glögg & Julsallad de luxe

glögg, hemmagjord glögg, lyxlagat, frederik zäll, julmat, julbord, juldryck, lyxlagat

God torsdag på er vänner,

Här fortsätter jag så klart på temat julmat och juldryck. Idag bjuds det på mitt glöggrecept och även min finfina julsallad som vi förtärde igår tillsammans med kokt potatis, julskinka, grov senap och stekt ägg. Löjligt läckert!

GLÖGG SPETSAD MED CAPTAIN MORGAN

2 torkade pomeransskal
6 kanelstänger
25 kardemummakärnor
25 kryddnejlikor
1 tumstor bit färsk ingefära
1 dl Captain Morgan rom
1 fl gott rött vin
2 dl strösocker

Börja med att göra en bas till glöggen. Skala och skiva ingefäran grovt. Lägg skivorna i en liten glasburk och slå på rom. Lägg i pomeransskal, kardemummakärnor och kryddnejlikor. Täck med helt tätslutande lock och skaka loss. Låt burken stå i rumstemperatur i minst ett dygn, gärna upp till en vecka. Vänd burken då och då.

glögg, frederik zäll

När det är dags för att avnjuta den goda drycken så värmer ni upp 75 cl rött vin tillsammans med 2 dl strösocker och den otroligt smakrika lagen som ni silar ner i kastrullen. Värm tills sockret smält och blanda runt väl. Koka inte.

Avnjut med mandel och russin så klart! 🙂

julsallad, frederik zäll, lyxlagat, rödkål, rödlök, grenadine, äpple, julmat, julbord

JULSALLAD PÅ MARINERAD RÖDKÅL, PICKLAD RÖDLÖK & GRENADINEÄPPLE

500 g rödkål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
salt & svartpeppar

2 äpplen
1,5 msk Grenadine (granatäppelextrakt)

2 rödlökar
2 msk 24% ättika
4 msk socker
6 msk vatten

Koka upp lagen till rödlöken. En klassisk 1-2-3-lag. Rör runt så att sockret blandas ut och dra kastrullen från värmen vid uppkok. Låt lagen svalna. Skala och skiva rödlökarna tunt. Lägg in dem i den kalla 1-2-3-lagen och låt dem dra i 60 minuter.

Hyvla rödkålen med en osthyvel för att få fina, långa, ganska tunna strimlor. Blanda vinegrätten (olja, vinäger, salt och peppar) i en skål och vänd därefter ner den strimlade rödkålen. Låt dra i 30 minuter.

Kärna ur äpplena och skär dem i små, små tärningar. Lägg dem i en separat bunke och häll på Grenadine. Vänd varsamt runt och låt dra i några minuter.

När de tre olika delarna till salladen är klara ska de blandas ihop i en stor salladsskål. (Häll bort så gott som all lag från rödlöken först.) Vänd runt så att det hela blandas till en stor, röd, vacker sallad. Låt nu hela salladen dra till dagen efter så har ni en av de godaste julsalladerna ni någonsin smakat! 🙂

God jul!

Du kanske också gillar

  1. Namn

    här kommer ett toppen recpt