Endivesallad med julegott
Hej vänner,
Nu är det dags för mitt tredje ekologiska och gröna recept som jag tar fram i år. Om jag skulle kunna kräva något av er kära läsare så vore det att testa detta recept. Det är en helt makalöst delikat julgodsak som verkligen förvånar. Det är så saftigt, krämigt, krispigt och välsmakande. Sött och syrligt i samma tugga, salt från den ljuvliga lilla laxbiten. Julglädje helt enkelt!
ENDIVESALLAD MED JULEGOTT
1 rejäl tilltuggsbricka
200 g rödkål, fint strimlad
100 g grönkål
1 päron
1 näve valnötter
Granhonung (eller vanlig flytande)
150 g varmrökt lax
1 rödlök
8 babymorötter
2 endiver
Rödvinsvinäger
Rapsolja
Salt & svartpeppar
12% ättika
Vatten
Smör till stekning
Först skall vi marinera rödkålen. Lägg strimlorna i 2 msk rapsolja och 2 msk rödvinsvinäger, lite salt & svartpeppar. Vänd runt och låt dra i rumstemperatur.
Skala och skiva rödlöken. Blanda 1 msk ättika, 2 msk honung och 3 msk vatten i en bunke. Lägg ner lökskivorna och en nypa salt och vänd runt. Låt dra i rumstemperatur.
Dela babymorötterna på längden och stek dem gyllene och klara i smör. Låt vila på hushållspapper. Repa bladen av grönkålen och stek dem i samma panna i smör. Salta & peppra lätt och lägg åt sidan att svalna.
Låt rödkålen och rödlöken rinna av en en gemensam sil efter cirka 60 minuters marinering. Blanda väl.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Ringla på lite honung och låt dem sedan svalna på en plåt. Hacka sedan nötterna grovt.
Bryt loss blad av gemsallad och lägg dem likt ätbara skedar bredvid varandra på en stor bricka. Lägg på rödkål & rödlök, stekt grönkål, stekta babymorötter, en skiva päron, en bit varmrökt lax och hackade valnötter.
Serveras med ett glas ekologiskt Las Moras på adventsminglet, en garanterad hit!
Vill ni vara med och tävla om fina priser? Klicka på bilden nedan så kan ni finna mer info om både tävling och belöningar! 🙂
Martina
Mmm, det där låter väldigt gott!