Dags att göra sillar

löksill, currysill, äppelsill, husfrusill, inlagd sill, kryddsill, senapssill, julmat, julsill, julbord, frederik zäll, lyxlagat

God fredag gott folk, eller god helg om ni läser det en annan dag! 🙂

Jag hade sillverkstad på ICA Stop – Gastro Academy i Täby nyss och visade på tips och tricks när det gäller just sillarna som jag tycker är det viktigaste av allt på hela julbordet. Har ni vägarna förbi ICA Stop så kan ni köpa följande sillar, men de sålde som smör igår när jag var på plats så det finns nog inte många burkar kvar. Kul!

Om ni inte handlar sillarna så kan ni så klart ännu hellre laga upp dem själva. Här kommer fem recept på finfina sillar från min bok Lyxlagat med inriktningen sill & snaps.  Det var även dessa sillar som lagades upp på sillverkstaden. Gör sillarna nu så håller de gott och väl över jul.

KRYDDSILL

kryddsill, lyxlagat, frederik zäll

1 burk inläggningssill, 420g
1 dl 12% Winborgs ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk salt
20 kryddpepparkorn
ca 1 msk rosépepparkorn
3 lagerblad
2 tsk mald ingefära
1 tsk hela nejlikor
1 stor gul lök

Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt sjuda i 2-3 minuter och häll sedan över lagen i en bunke för att svalna helt.

Skölj sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den fint.

Blanda kryddpeppar, rosépeppar, ingefära och nejlikor i en mortel och krossa kryddorna lite lätt.

Varva rivna lagerblad med sill, lök och kryddblandning i en glasburk och häll till sist över den kalla lagen. Låt dra i 2 dygn i kylskåp innan servering.

SKÅNSK SENAPSSILL

senapssill, lyxlagat, frederik zäll

1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil

Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.

Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, socker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.

Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.

HUSFRUSILL

husfrusill, lyxlagat, frederik zäll

250 g matjesfiléer
2 msk chilisauce
1 dl lättmajonäs
½ dl gräddfil
1 liten gul lök
1 litet knippe färsk dill
1 dl cornichoner och syltlökar, grovt hackade
Nymald svartpeppar

Skala och hacka löken finfint och skär dillen precis lika finfint.

Skölj sillen och torka av den med hushållspapper. Skär filéerna i bitar.

Blanda chilisauce, majonäs, gräddfil med finhackad lök, dill och grovt hackade cornichoner och syltlökar. Krydda med svartpeppar och blanda väl.

Sist men inte minst ska givetvis sillen ner i blandningen. Blanda återigen väl, men gör det mycket försiktigt.

Täck med lock och låt glädjen dra i två dygn i kylskåp.

Helt otroligt, otroligt gott!

CURRY- & ÄPPELSILL 

curry- & äppelsill, lyxlagat, frederik zäll

1 pkt 5-minuterssill
0,5 msk gul curry
1 litet vackert sött äpple
1,5 dl gräddfil
0,5 msk söt och vackert flytande honung
1 knivsudd salt & några stänk vatten

Skala äpplet och skär det i små, små tärningar. Hetta upp en stekpanna och fräs äppelbitarna lätt tillsammans med curry och några stänk vatten. 1-2 teskedar blir nog bra. Äpplena ska inte brynas utan snarare bara mjukas upp och blandas med den underbara curryn.

Låt godiset i stekpannan svalna helt.

Rör samman curryäppelbitarna med gräddfilen och flytande honung.

Skölj sillen, låt den rinna av och skär den i bitar. Vänd varsamt ner dem i röran och häll det hela i en burk med lock. Låt dra i kylen några timmar tills servering.

LÖKSILL

löksill, frederik zäll, lyxlagat

1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad

Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.

Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.

Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.

Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.

Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!

Du kanske också gillar