Fiskgratäng Supérieur

Fiskgratäng

Jag hade nästan givit upp fiskgratäng eftersom jag testade en fryst färdig gratäng för några år sedan, men gör man den själv så bli den verkligen godare än godaste. Detta är bland det godaste jag lagat och ätit… Någonsin!

Lyxlagad Fiskgratäng

4 portioner

700 g gösfilé
3 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1 dl fiskfond
100 g smör
1 msk vetemjöl
4 dl milda vispgrädde 20%
1/2 citron
200 g skalade räkor
1 liten burk blåmusslor i vatten
1 knippe grön sparris
100 g babyspenat
2 tomater
1 dl riven västerbottensost
Potatismoset
900 g mjölig potatis
2 msk smör
muskotnöt
2 äggulor
1/2 dl riven västerbottensost
salt och peppar

I kockens glas: – Ditt vita favoritvin. Snåla inte till denna lyxmåltid. 🙂
I kockens öra: Jan Johansson – Visa från Utanmyra

Sätt ugnen på 225°C och skala räkorna om det inte är gjort.

Finhacka schalottenlökarna. Lägg dem i en stekpanna och bilda en ”bädd” för fisken. Placera fisken ovanpå löken, slå på vinet, salta och peppra. Täck över med ett lock eller en tallrik. Sjud på mycket svag värme i ca 15 minuter.

Under tiden är det dags att skala och skära potatisen i klyftor. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ånga av den under lock och pressa den sedan med en potatispress i en bunke. Tillsätt smöret och den rivna osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Vänd ner äggulorna.

Spritsa ut moset längs med kanten på en stor ugnssäger form. Tänk på att skapa plats för fisken och allt annat gott som skall ligga i mitten. Grädda formen med det spritsade moset tills moset börjar ta färg.

Smält smöret och rör ner mjölet. Sila spadet från den kokade fisken. Häll spadet på smöret. Slå på fiskfonden och grädden. Vispa såsen smidig. Smaka av med citron, salt och peppar. Reducera såsen tills ca 2/3 kvarstår.

Koka upp lättsaltat vatten. Bryt av den nedra delen på sparrisen och blanchera den hastigt i det kokande vattnet. Skölj i iskallt vatten. Blanchera även spenaten. Skölj i kallt vatten och krama ur all vätska.

Placera spenaten i botten på formen med moset. Lägg fisken på spenaten, skivad tomat, sparris, räkor och musslor. Slå över såsen och toppa med riven västerbotten. Gratinera i ugnen i va 10 minuter tills gratängen fått underbar färg.

Smaklig måltid utlovas!

Du kanske också gillar

  1. Lena Pe

    Åh jag älskar hemgjorda fiskgratänger, det här verkar vara en perfekt fredagsrätt. Dessutom blir jag så glad över att du tipsar om Jan Johanssons musik, uuunderbar. Visa från Utanmyra är helt fantastisk.
    /Lena

  2. frederik

    Håller med. Det är en perfekt fredagsmiddag. Riktigt lyxig och fin. Jan Johansson som inspiration är som sagt inte heller illa. Bra smak! 🙂
    //F

  3. Anna

    Ser verkligen helt underbar ut! Och vilken fin form :-). Och inget går ju upp mot vår svenska Västerbottenost. Tack för tipset. Denna gratäng ska verkligen tillagas och drickas många glas vitt vin till. <:-)!

    Ser förresten fram till nya CD:n… ;O)