Krämig risotto med Djurgårdskantarell

Krämig risotto med Djurgårdskantarell

Jag överlevde herrmiddagen. Vi åt god mat, drack god öl och gick på krogen.  Ett helt nytt koncept för herrmiddag alltså… 😉 Otroligt kul var det hur som helst.

Igår gick Marie, jag och svärmor en sväng på Djurgården för att se om det finns någon svamp. Jag är inte direkt någon svampplockare av rang, men det var mysigt att få en skogspromenad. Mycket glädjande var ju också att Marie stod för dagens enda kantarell. Dock en stor, mycket fin sådan.

Hem vi gick och lunch stod på schemat. Jag gjorde en riktigt krämig viltsmakande risotto med timjansfräst kantarell och kyckling. Det smakade super. Testa själva vettja!

Krämig risotto med timjansfräst kantarell & kyckling

4 portioner

4 dl arborioris
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
1 liter viltbuljong
200 g kantareller (Jag hade både färsk och från burk)
500 g kycklingfilé
2 msk färsk, hackad timjan
1 citron
1/2 dl minigrädde 7%
1/2 dl riven krutröksost (el. västerbottenost)
Salt och peppar
Olivolja
Smör

I kockens glas:  Masi (nr 6997)
I kockens öra: Johnny Cash – Ring of fire

June Carters fantastiska låt som gjorde Johnny Cash till superstjärna. Musikhistoria… 🙂

Ett glas Masi funkar finfint och passar utmärkt att använda i matlagning likaså.

Koka upp viltbuljong och håll den sjudande.

Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp lite olivolja i en sautépanna. Fräs löken i några minuter utan att den tar färg.

Tillsätt riset och fräs tills det börjar bli riktigt glansigt. Slå på vinet och låt det fräsa bort helt.

Tillsätt 1 dl viltbuljong, låt koka in, ytterligare 1 dl, låt koka in osv. Total koktid brukar vara ca 17-18 minuter.

Under tiden så gör vi kantareller och kyckling. Strimla kycklingen och dela kantarellerna i mindre bitar. Fräs kycklingen i en stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan och häll av smöret. Hetta upp lite nytt smör i pannan och fräs kantarellerna med finhackad timjan, salt och peppar i några minuter.

Lyft ur och håll varmt tillsammans med kycklingen.

Åter till riset, Är det kanske klart nu? Smaka av risets konsistens. Tydligt tuggmotstånd, men krämig helhet. Pressa då över 1/2 citron, slå på grädden och riv över osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och citron.

Toppa risotton med de timjansfrästa kantarellerna och kycklingen. Garnera med citron och timjanskvist.

Smaklig spis kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar