Heta järpar med chilirostad potatis och ajvarcrème
Fredagar är väl alltid bra dagar..? Jag gillar dem mest för att det innebär helg för min fru. Jag har ju aldrig själv märkt skillnad på vardag och helgdag eftersom jag jobbar på ett något annorlunda sätt.
Denna fredag blir det dock ingen familjetid utan en mer eller mindre galen herrmiddag. Bengan, Micke, Peter & Matte kommer till skutan och det innebär att det kommer gunga mer än vanligt. 🙂
God trerätters utlovas som jag måste börja förbereda redan nu faktiskt. Köttet skall marineras i tolv timmar…
Vi får väl se hur pigg jag är imorgon. Klarar jag av att ta mig till datorn så skall jag uppdatera er om hur trevlig middagen blev.
Här kommer förövrigt ett mycket spännande mattips som skapades igår. Testa gärna.
Heta järpar med chilirostad potatis och ajvarcrème
4 portioner
Till detta vill man äta en härlig, krispig grönsallad och gärna en bit bröd.
Biffarna:
600 g lammfärs
2 msk avjvar stark
1/2 tsk kanel
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 knippe persilja
1/2 pressad lime
Potatisen:
600 g fast potatis
1 röd chili
1/2 knippe persilja
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Ajvarcrème:
2,5 dl turkisk yoghurt
2-3 msk ajvar stark
1/2 pressad lime
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Château Ksara Cabernet Sauvignon (nr 99999)
I kockens öra: Bruce Sptringsteen – Girls in their summer clothes
Otroligt bra låt från senaste skivan som förövrigt är riktigt bra rakt igenom. Lyssna även på titelspåret Magic. Eftersom smakerna i dagens mat inspireras från öster så är det ju kul att prova ett vin från samma väderstreck. Testa detta Libanesiska kryddiga vin.
Sätt ugnen på 200°C.
Börja med färsen. Finhacka persiljan. Lägg alla torra kryddor i en mortel och stöt dem till en fin kryddblandning. Blanda persiljan, kryddmixen, pressad lime och lammfärsen. Forma små järpar med hjälp av en sked och er kupade hand. Lite vatten på sked och handflata underlättar.
Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem nästan mjuka.
Blanda ingridienserna till crèmen. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.
Bryn järparna runt om i en stekpanna med lite olivolja. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form.
Lyft ur potatisarna när de är nästan klara och lägg över i en separat ugnsform. Kärna ur och finhacka den röda chilin och persiljan. Strö över potatisarna tillsammans med en rejäl nypa flingsalt. Ringla över lite honung och olivolja.
Ställ in potatis och järpar i ugnen i ca 10 minuter. Servera med den kylda ajvarcrèmen och en fin sallad.
Gott vill jag lova!
//Frederik