Enbärskyckling i Lergryta

Enbärskyckling i Lergryta

Lergryta är det bästa jag vet. Jag älskar att laga mat i den. Det tar precis så mycket tid som jag vill, det är aldrig stressigt och smaken och saftigheten i det som tillagas är helt oslagbar.

Jag har precis skrivit klart min första kokbok som jag hoppas på att få släppa någon gång i vår. Under tiden jag väntar på den så har jag redan börjat på nästa. Den kommer att heta ”Lyxlagat i Lergryta”. Det innebär en hel del laborerande och testande i köket. Här kommer ett mycket lyckat testresultat… 🙂

Enbärskyckling i Lergryta, kokt potatis och svartvinbärsgele

1 hel färsk kyckling
5 kvistar rosmarin
8 enbär
1 msk salt
1 msk rosépeppar
2 dl grädde 15%
2 msk viltfond
1 dl vitt vin
500 g potatis
Svartvinbärsgelé
Ev. lite maizena

Lägg er lergryta i vatten i minst 30 minuter.

Ta ur eventuella inälvor ur kycklingen. Skölj och torka den både ut- och invändigt.

Hacka rosmarin och enbär och lägg i en mortel. Häll också på rosépeppar och salt. Mortla…

”Lyft” skinnet från kycklingen så att du får in handen under det, utan att det lossnar helt från kycklingen. Rubba in enbärsmixen både under skinnet, på skinnet och invändigt.

Lägg kycklingen i den  fuktade lergrytan. Ställ in i kall ugn och sätt termostat på 200°C. Kycklingen tar ca 60 minuter och är klar när innertemperaturen nått 72°C.

Skala och koka potatisen när ca 20 minuter är kvar på kycklingen.

Blanda grädde, fond och vin i en burk. Skaka kraftigt i några minuter och slå över kycklingen när ca 10 minuter återstår. Låt kycklingen och såsen gå klart utan lock.

Ta ur grytan, luft ur kycklingen och håll den varm. Sila såsen i en kastrull och ge den ett hastigt uppkok. Red eventuellt av med lite maizena utrört i lite vatten.

Servera kycklingen med såsen separat, kokt potatis och hemmagjord svartvinbärsgelé.

Lyxlagat så det förslår! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Karin

    Hej,

    Hoppeligen tar det inte så länge innan din bok ges ut – kommer att genast köpa den!

    Är själv fascinerad av lergrytekokning, men den blir lite använd då jag inte är helt säker på koktider och sån’t. För stunden är gristunga i lergryta min bravur, samt tomatbröd…

    Lycka till med laborerandet!

    Mvh,

    Karin Nyholm

  2. frederik

    Hej Karin,

    Tack för din kommentar! Jag hoppas också på att böcker kommer ut snart. 🙂
    Gristunga har jag aldrig provat i lergryta. Skall testas inom kort! Tack för tipset.

    Må väl!

    //F

  3. Annina

    Din blogg är extremt inspirerande! När kommer kokboken?
    Hälsn. Annina

  4. frederik

    Fantastiskt kul att bloggen inspirerar. Det är dessutom väldigt inspirerande med alla fina kommentarer. Det finns inget spikat datum för boken, men det är något som kommer att klargöras under de närmsta veckorna. Återkommer givetvis med detaljer så fort jag har dem.
    Tack!
    //F

  5. billan

    Äntligen fredag! Dammar av lergrytan, dags för enbärskyckling.
    En dry martini till matlagningen, John Butler Trio i örat. Blev mandelpotatispuré, husliga dotterns hemlagade rönnbärsgelé och lite smörfrästa kantareller till kycklingen. Därtill ett glas rött, en tempranillo.
    Mycket gott!

  6. frederik

    Om ni bara anade hur kul det är att få alla dessa trevliga kommentarer.. Billan som tom listar musiken och drycken. My work here is done! 😀
    //F