En ljuvlig ostpaj på midsommarbordet

ostpaj

Återigen skiner solen över den lugna och stilla Saltsjön. Fantastiskt. Midsommar är precis runt hörnet och vi ska som vanligt hem till far ute i skärgården för att fira traditionellt. Jag ska ta med mig ett gäng sillar så idag ska allt skapas. Behöver ni tips på sill så finns det en riktig glädjevariant här>>>

Västerbotten- och parmesanpaj med sparris, ägg och tomat

1 form

1 rulle smördeg med tomatsmak
2 ägg (ett hårdkokt och ett lätt vispat)
1 dl riven parmesan
1 dl riven västerbottensost
1 dl matlagningsgrädde 15%
3 msk mjöl
2 msk margarin
3 dl grönsaksbuljong
2 tomater
1 knippe sparris
salt och peppar
I kockens glas: Tcherga Misket & Sauvignon Blanc (nr 2268)
I kockens öra: Mats Paulson – Barfotavisan

Mitt enkla, men ack så goda favorit vinnär det gäller vitt. Utmärkt och kyls med fördel i havet. Till det en otroligt mysig och vacker visa som klingar likt svensk sommar som få andra visor. Mys & njut i midsommar!

Sätt ugnen på 225°C.

Kavla ut degen något. Tryck ut den i en smord form, vik över kanterna och nagga botten. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Slå på buljong och grädde, lite i taget och under konstant omrörning. Låt sjuda i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Häll oststuvningen i pajskalet.

Bryt av den nedersta delen på sparrisen och släng. Förväll sparrisen i lättsaltat sjudande vatten i ca 5 minuter.

Skiva tomat och det hårdkokta, kalla ägget. Garnera ostpajen med sparris, skivad tomat och skivat ägg. Låt svalna och servera utomhus med ett glas Tcherga en solig sommardag.

Låt smaka kära vänner!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. millan

    Glad midsommar 🙂 hoppas Du får en solig och trevlig dag!
    Pajen ser grym god ut och barfotalåten den är helt suverän…..så man får lite tårar…så vacker 😉
    Tjing!