Den ljuvligaste mackan

Grillad smörgås

Här har vi ett recept ur min första bok, men som jag skrev i den så är det Marcus Samuelsson som skapat rätten. Helt oslagbar, men kanske är det lite för kallt att följa receptet till punkt och pricka..? Obs, jag använde gulbetor igår när detta tillagades. Då slipper man använda plasthandskar och det smakar precis lika. Ni gör som ni vill, i receptet nedan är det rödbetor som gäller.

bokbloggen är det idag en utvald ale som är ämnet.

Denna underbara grillade smörgås smakar svensk sommar som inget annat. Grundreceptet har jag fått från den fantastiska kocken Marcus Samuelsson. Nedan finner ni min version där underbar sötma möter sälta och syra och tillsammans bildar en smakupplevelse utöver det vanliga. Som vanligt så rekommenderar jag att ni tar er ut i vår underbara skärgård som erbjuder oändligt många vackra och skyddade naturhamnar. Ta för er av allemansrätten.

Svensk sommarsmörgås

4 skivor mörkt, grovt bröd
4 ägg
2 rödbetor
2 potatisar
100 g smör
1 knippe dill
2 burkar hel matjessill
4 msk riven pepparrot
1 citron
5 msk grovkorning senap
1 dl ättika
olivolja
salt och peppar
I kockens glas: Spitfire Kentish Ale
I kockens öra: Gösta Linderholm – När morgonen gryr

Tillred smörgåsen en solig, varm sommardag. Börja med att kyla några flaskor av Spitfire Ale.

Att skala potatis är bland det bästa jag vet. Jag sätter mig på akterdäck, hissar upp hinken med dryck från havet och skrattar.

Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller. Koka den skalade potatisen i den ena och de oskalade rödbetorna i den andra. När de är nästan klara, ta upp dem och låt dem svalna. Skala nu rödbetorna som är lättast att skala när de är kokta. Använd plasthandskar så slipper ni bli röda om händerna.

Sätt på grillen och avnjut ett glas ale i solens sken. Skiva potatisarna och rödbetorna i 1 cm tjocka skivor. Pensla på lite olja och lägg dem på grillen tillsammans med brödskivorna. Passa så att inget bränns.

Koka upp 1 liter vatten tillsammans med ättikan och lite salt. Sänk temperaturen så att vattnet sjuder lätt. Skapa en virvel i vattnet genom att vispa runt med en matsked. Knäck i ett ägg mitt i virveln och låt et sjuda i 3–4 minuter. Lyft upp ägget med hålslev och fortsätt med resten av äggen.

Smält smöret i en kastrull med finhackad dill, lite pressad citron och senap. Skär matjessillen i 2 cm bitar. Lägg en brödskiva på varje tallrik. Lägg på potatis, rödbetor, sill och pocherat ägg. Häll över dillsmöret och toppa med nyriven pepparrot.

Den grillade smörgåsen serveras med största möjliga lycka på en klipphäll i skärgården. Lyxlagat!

Du kanske också gillar