Bröllopsdag och currykyckling med äpple
En av tidernas mysigaste helger har passerat. Jag och Marie firar 1 år som gifta. (Idag faktiskt)
I fredags tog vi det lugnt och åt god mat från kokboken som plåtas i dessa mycket bråda dagar. Bröllopsfirandet skedde i lördags i min regi som liksom alltid är noggrant planerad för njutning in i minsta detalj. Vi vaknade tidigt och åt en lång och mysig frukost uppe i styrhytten och bytte presenter. Jag fick en vintermometer, en knivslip, en citronzestare och dessutom ett presentkort på Restaurant La Rouge där Danyel Couet huserar bland kastruller och karotter.
Efter den mysiga frukosten tog vi oss till Stadshuskajen där vi tog en båtutflykt till Drottningholms slott. Vi strosade i den vackra miljön ett tag för att sedan finna solens sken och fint skydd mot vinden. Då plockades fram en flaska rött, lite goda ostar, salami, vindruvor, päron och goda kex. Livet är finfint… 🙂
En lugn båtfärd hem sen gjorde vi oss fina och tog oss till Gondolen där vi avnjöt en middag som jag skulle vilja lära mig fler superlativ för att kunna beskriva. För första gången i mitt liv var jag tvungen att fråga kocken hur de tillreder kalvinnanlåren som jag åt till varmrätt. Hemligheten var att helsteka på mycket låg värme i ugn för att sedan skära i skivor som hastigt grillas i grillpanna. Dessa ljuva bitar serverades med selleri- och tryffelsås, pressad parmesanpotatis och bananschalottenlök. Sagolikt!
Efter denna suveräna middag och några overkligt goda drinkar i baren åkte vi hem till skutan och drack lite vin och spelade spel. Jag vann… 😀
Söndagen var lugn och skön. Vi tog en promenad på Skansen där det var höstmarknad. En mycket fin och välordnad tillställning med mycket fint att titta på och även inhandla. Därefter var det dags att hitta på en middag till kvällen. En ugnsgratinerad kycklingrätt blev resultatet.
Ugnsbakad kyckling med curry och höstäpplen
4 portioner
600 g kycklingbröstfilé
4 portioner ris (Basmati)
2 äpplen
4 salladslökar
80 g bacon (tärnad)
2 dl lätt crème fraiche
1 dl torrt, vitt vin
2 tsk gul curry
2 krm cayennepeppar
1 msk torkad dragon
1 burk körsbärstomater
1 tsk socker
Salt och svartpeppar
Jordnötsolja
I kockens glas: Franziskaner Hefe-Weissbier (nr 1687)
I kockens öra: Katie Melua – Nine Million Bicycles
Sätt ugnen på 200°C. Skala och klyfta äpplena och strö över socker och lite salt, hetta upp lite jordnötsolja i en stekpanna och stek äppelklyftorna gyllene.
Låt körsbärstomaterna rinna av i ett durkslag. Blanda dem med äppelklyftorna.
Stressa inte. Lyssna på låten och kolla in videon. Vilket otroligt hantverk. Ett glas kyld veteöl är dessutom aldrig fel. Njut!
Strimla kycklingen och salta och peppra. Stek dem hastigt i stekpannan. Stek även bacontärningarna. Blanda kyckling, äpple, tomat och bacon och lägg upp i ugnssäkra portionsformar eller en stor ugnsform.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Koka upp vin och vänd ner crème fraiche. Skär tunna skivor av salladslöken och lägg i såsen. Blanda ner dragon, cayenne och curry. Låt puttra i 5 minuter och smaka sedan av med curry, salt och peppar.
Slå currysåsen över kycklingen och gratinera i ugnen i tio minuter.
Servera den smakrika kycklingen med kokt ris och en krispig grönsallad.
Smaklig spis goda vänner!
//Frederik
maria
grattis på bröllopsdagen!! o tack för goda mattips.
frederik
Tack ska du ha! 🙂