Dragonkyckling & Mazzy Star
Igår hade vi svärmor på besök. Jag passade på att testa lite nya recept på henne och betyget blev utmärkt. 🙂
Vi åt brässerad dragonkyckling till varmrätt och crème brulée med färskost och blåbär till dessert. Jag vill inte riktigt avslöja recepten till dessa ännu. De finns med i kommande bok…
Här kommer ett annat recept på dragonkyckling som är fantastiskt fint;
Dragonkyckling
4 portioner
Kyckling
1 kg kycklinglår
2 gula lökar
2 morötter
2 dl vitt vin, torrt
1 knippe färsk dragon
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
Salt
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk dijon
3 dl crème fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 knippe färsk dragon
salt och peppar
Grönsaker
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
2 salladslökar
I kockens glas: Tcherga Misket & Sauvignon Blanc (nr 2268)
I kockens öra: Mazzy Star – Fade into you
Mannerström gör detta med dragonvinäger. Har ni det så byt ut vitvinsvinägern. Man kan även göra detta på en hel kyckling om man föredrar det.
Ett glas kyld Tcherga är bland det bästa jag vet i köket. Inspirerande smaker och päron och citrus. I kombination med den väldigt sansade och mjuka Mazzy Star bjuds vi på stor livskvalitet och glädje!
Kycklingen
Skölj kycklingen väl och lägg i en gryta. Slå på vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma av.
Skala och skär ner morötter och lök. Slå på vin, vitpeppar, dragon och 1 tsk salt.
Sjud sakta i ca 30 minuter. Lyft ur kycklingen och lägg i folie så den hålls varm.
Grönsakerna
Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och klyfta potatisarna. Ansa och skiva salladslökarna. Koka dem på gränsen till klara i kycklingbuljongen. Lyft ur och håll varma.
Såsen
Reducera spadet under kraftigt kokande tills ca 1/2 liter är kvar. Smaka av sältan. Silja spadet genom en finmaskig sil och häll sedan tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, dijon och cème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ge såsen en rik syrlighet med vinägern.
Plocka blad från dragonkvistarna och finhacka. Vänd ner i såsen.
Lägg upp kycklingen på ett stort fat, lägg på grönsakerna och häll över såsen.
Smaklig spis utlovas.