Nötfärsbiffar med rårörda lingon, gräddsås och kokt potatis
Receptet är sponsrat i samarbete med Lånemäklarens privatlån.
Nötfärsbiffar med rårörda lingon, gräddsås och kokt potatis är väl bland det godaste som finns..? Jag är helt såld på denna mat som har tappats bort en aning och blivit någon slags snabbmat. Finns att köpa fryst, färdig för micron, eller att trycka i sig på grillkiosken. Gör man allt själv med omsorg och kärlek så blir det en underbar festmåltid värdig den finaste av gäster.
NÖTFÄRSBIFFAR MED RÅRÖRDA LINGON
Gräddsås och kokt potatis
4 portioner
Biffarna
600g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg
1 msk dijon
1 gul lök
Salt och peppar
3 msk finhackad persilja
Smör
Gräddsås
30g smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk soja
1,5 msk kalvfond
svartvinbärsgelé
Salt och peppar
Rårörda lingon
4 dl lingon
2 dl socker
Snabbinlagd gurka och kokt potatis till servering.
I kockens glas: Bedarö Bitter (nr 1410)
I kockens öra: Thomas Di Leva – Öppnar mitt hjärta
Superfin ny låt från Kosmos Konung Thomas Di Leva. Den finns dessutom för gratis nedladdning på hans hemsida. Stor glädje! En liten sipp på Nynäshamnsbryggda Bedarö räcker för att känna total livskvalitet en underbar onsdag som denna. Skål! 😀
Biffarna
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda ströbrödet med mjölken och grädden och låt dra i 5-6 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek den i lite smör tills den är gyllenbrun. Blanda samman ingridienser till biffarna väl.
Forma biffar och stek på hög värme i lite olja. Lyft ur biffarna och lägg på en plåt. Stek klart dem i ugnen i några minuter.
Såsen
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Pudra över mjölet och häll långsamt på mjölken under kraftig vispning.
Tillsätt grädde, kalvfond och soja. Låt sjuda i några minuter och smaka sedan av med salt, peppar och rejält med gelé. Saknas syra kan ni skvätta i några droppar vitvinsvinäger.
Lingonen
Blanda lingon och socker och rör tills det slutar knastra. Enkelt. 🙂
Servera festmåltiden med snabbinlagd gurka och nykokt potatis.
Ljuvligt!!
//Frederik